fredag 18 maj 2012

Svar på LCHF-inlägg

Idag läste jag ett inlägg på Spark i baken där hon skrev om sin syn på LCHF (hon rekommenderar en kost enligt livsmedelverket om jag förstod det rätt). Det var ett bra och trevligt inlägg, men det jag reagerade lite på var när hon skrev "En del som börjar med LCHF blir nästan som ”frälsta”. De ska få alla i sin omgivning att äta på samma sätt och de berättar om hur fantastiskt de mår, hur godissuget är borta och hur de har rasat i vikt." Var egentligen inte det hon skrev utan några av kommentarerna som jag reagerade/funderade över.

Om man tror att något (träning, kost mm) skall hjälpa någon att må bättre så tycker jag att man skall tala om det för den personen. Själv skulle jag bli rätt sårad om någon som jag känner och som tror sig ha en lösning på hur jag skulle kunna må bättre och som inte talar om det för mig. Tyvärr är det ju så att den man talar om det för kan ta det som att man tycker att det är deras fel att de mår dåligt. Problemet är ju också att det allt som oftast inte är en quickfix som är lätt att utföra. Det kan då bli jobbigt att ha en lösning, men att man inte har viljan/energin för att ta tag i det och att man då får dåligt samvete för det.
Själv kommer jag fortsätta prata om mina kunskaper om paleo och träning, även om man får vara försiktig med att överdriva och sedan får man respektera när folk inte vill ta emot råden (vilket kan vara svårt).

Hur som helst så svarade jag på hennes inlägg med detta
"Har förut varit ganska kritiskt inställd till LCHF och lågkolhydratsdieter, men har mer och mer börjat luta åt att det nog är en bättre att minska ner på spannmål, socker och raffinerade livsmedel. Dock så tycker jag att man bör ha ganska mycket grönsaker i sin kost, vilket jag tyvärr tror fattas i många LCHFares kost.

Men som många här skriver så är folk väldigt olika i vad de tål. Jag tror dock att väldigt många äter saker som de inte tål utan att veta om det. Att vara trött, lite dålig i magen, ha allergier är det som är normalt och att man faktiskt inte vet hur bra man skulle kunna må. Jag tror att många av våra sjukdomar skulle kunna undvikas megenom att man äter annorlunda. Det finns faktiskt livsmedel som de flesta av oss faktiskt skulle må bättre av att vara utan och där tror jag t.ex. gluten och vete ligger bra till. Även om du testat dig för gluten och fått veta att du inte är allergisk så finns det andra proteiner (som liknar gluten) som finns i samma livsmedel som man inte tål. Du kanske har läckande tarm p.g.a lektiner som bl.a. finns i spannmål och bönor (läs mer om det på Chris Kressers blog eller på Nyvana.nu). Du kanske äter alldeles för mycket omega-6 jämfört med omega-3 och därför ökar de inflamatioriska processerna i kroppen (kolla in här för mer info).

Eftersom jag faktiskt tycker att man kan påtala för männinskor (precis som jag ofta gör när det gäller att man bör träna och röra på sig) att det kanske finns en kost som kanske passar dem bättre än den de äter (för jag vill att mina nära och köra skall må så bra som möjligt), så tycker jag att man kan testa en strikt paleodiet (mestadels grönsaker och protein som t.ex, kött, kyckling och ägg) för att se hur ni mår efter 30-60 dagar. Har ni tur (dvs ni tål massor av olika livsmedel) så märker ni ingen skillnad, men det kan också vara så att ni känner att ni mår bättre (även om ni faktiskt kan må sämre under dessa första 30 dagar). Sedan kan ni testa att lägga till olika livsmedel och se hur ni mår och presterar av dessa.

Själv har jag testat ca 45 dagar strikt paleo och jag slapp mina trötthetsdippar under dagarna och när jag drog ner på frukt så blev mig mage också mindre gasig. Nu har jag däremot lagt till mejeriprodukter för det verkar jag klara av. Det största problemet för mig har varit att få i mig tillräckligt med energi, men nu när jag äter mejeriprodukter är det lättare. Däremot så är det inga problem med att få i sig ordentligt av de flesta näringsämnenena när man äter drygt 1 kg grönsaker per dag. Skall också testa att se hur jag klarar av ris då det inte är lika problematiskt som pasta för de flesta. Kommer att undvika spannmål, gluten och bönor även om jag tror att jag klarar av dem hyfsat bra, men jag vill inte dra på mig en läckande tarm och öka risken för att utveckla autoimmuna sjukdommar.

Liksom det finns de som är extrema inom LCHF så finns de även inom Paleo, men jag gillar tankarna som Robb Wolf, Mat Lalonde och Chris Kresser har. Har fattat det som att de tycker att man skall äta det som passar bra för just dig och för en del är det väldigt lite kolhydrater och för andra är det mer.

Vill du testa paleo så är bra källor till info
Whole 9 Life 
Robb Wolf 
Chris Kresser"

1 kommentar:

  1. Javisst, om man verkligen bryr sig om andra i sin omgivning och vet något som skule kunna hjälpa dem att må bättre, tycker jag att man har skyldighet att berätta om det. Om de sedan ändå väljer att avstå, är det så klart helt upp till dem.

    SvaraRadera