fredag 18 maj 2012

Gjort en insats idag

Nu på morgonen så var jag iväg och lämnade blod för första gången. Fick då veta att jag var blodgrupp A Rhd positiv och idag var mitt blodvärde 148 g/L (skall vara över 135). Det innebär att jag har den vanligaste blodgruppen. 37 % av sveriges befolkning är A positiv och 32 % är O negativ.
De tog 450 ml blod av mig. Sköterskan sa att blodet håller i ca 6 veckor innan det måste kastas, men att det nästan alltid behövs blod så det är välldigt sällan som man slänger blodet. Det känns bra att veta att det kommer att göra nytta. Det finns ca 400 000 registrerade blodgivare i Sverige, varav 250 000 är aktiva.
Varje år görs det ca 100 000 blodtransfusioner och ca 30 % av dem är direkt livsräddande.

Tyvärr innebär det att jag inte kan träna idag, vilket jag hade planerat in i kalendern.Jobbar relativt sen fredag idag och för att kompesera den längre arbetstiden så hade jag tagit ledigt en timma före lunch (plus 30 min friskvårdstimma) för att kunna köra ett ordentligt träningspass. Och när jag kom på att det krockade med min blodgivning så var jag redan fullbokad med patienter för att kunna sluta tidigare en annan dag.
Men jag funderar på om jag skall lägga tiden på att stretcha ut kroppen ordetligt. Sen TROR jag i och för sig att rekommendationen att inte träna mest är för risken att svimma och att det inte innebär några andra problem. Fick med mig en karta med järntabletter som jag skall ta i ca 20 dagar. Sedan rekommenderade de att dricka mycket (fick 2 små festisar när jag var där).

Vill du veta hur din träning påverkas av att ge blod så skall du lyssna på avsnitt 33Fysiopodden.se.
De går då igenom vad vetenskapen säger om detta. Framförallt tar de upp hur konditionsidrotter påverkas.

Mina träningar de senaste dagarna har inte varit så bra (eller långa) som jag velat, vilket gjorde att jag sett fram emot dagens träning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar