tisdag 17 augusti 2010

Inte lika bra pass på konventet

Stod också och kollade lite på passet Terminator som leddes av en kille som heter Sammy. Enligt presentationen så skulle han vara träningsterapeut, PT och SPT tränare (vad är det?) och jobba som PT åt massa kändisar och dessutom så skulle han utbilda andra Personliga tränare. Nu vet jag inte vart han utbildar andra, men jag vet att jag inte skulle gå där. Passbeskrivningen var "Din kropp är din bästa tillgång! Ett utmanande träningspass för hela kroppen. Träna smartare och få bättre resultat. Innehåller funktionella rörelser, kroppsfokus, styrka och smidighet. Inspirerande!".
Han började passet med att gå runt och sippa på en energidryck samtidigt som han presenterade passet, vilket inte gav ett riktigt seriöst intryck.

Deltagarna fick ta 2 st 2 eller 3 kg´s hantlar som de skulle använda under passet. Nu såg jag bara delar av passet, men det jag såg imponerade inte. Det kändes som om han hela tiden improviserade fram olika övningar (vilket jag också ofta gör, men då tror jag inte att man ser det). Vissa var i och för sig rätt bra, men andra var riktigt dåliga och kan skulle kunna få ödestigra konsekvenser för deltagarna, framförallt utan att ge mer grundligare instruktioner. Han jobbade oftast med 6 eller 10 repetioner, vilket inte borde bli så jobbigt (dvs. inte ge så bra resultat) med tanke på de små vikterna, men i och för sig så kanske han tänkte att ge massor av inspiration med olika övningar istället för att få effektiv träning.

 Han använde inte headset och stod stor del av det jag såg med ryggen mot deltagarna, detta kompenserade han inte genom att höja rösten. Min uppfattning var att han hade noll kontakt med gruppen (bekräftades av några deltagare jag pratade med efteråt). Pratade med en deltagare som var rent förbannad över hur dåligt passet var.
Antar att han är duktig på kost och att göra hårda träningsprogram eftersom han uppenbarligen har kunder.
Men det är inte svårt att ge ett tufft träningsprogram, det som är svårt är att ge ett tufft skadefritt individualiserat program. Sedan är det också en annan sak att köra gruppträning än att jobba som PT. I gruppträning så kan man inte göra de mest extrema övningarna utan att ge lättare alternativ. Du måste dessutom ge riktigt bra verbala instruktioner (och visa med rätt teknik).

Här en film med några övningar som han körde (vissa är riktigt bra även om utförandet av honom kan diskuteras). De värsta exemplen fick jag aldrig på film. Hans svank i plankan var t.ex. väldigt stor, vilket ju inte är det bästa för ryggen.

1 kommentar:

  1. Lite spännande övningar iaf, men trist att han står m ryggen till o att det verkade vara för lätt för många...
    o sportdrycken var förmodligen ngn typ ytav sponsring...

    SvaraRadera