lördag 14 augusti 2010

Grymt bra! - Gör dina egna träningsskivor

Hittade en riktigt rolig sida för oss instruktörer i gruppträning som måste skaffa egna aerobicsskivor.
Clickmix.com så kan du nämligen mixa ihop dina egna träningsskivor. Varje låt kostar ca 2 dollar och den skivan som jag gjorde med 13 låtar kostade ca 200 kr, att jämföra med de ca 300 kr som man måste betala för en vanlig aerobicskiva. Då är fördelen att att du bara får låtar som du själv valt. Du kan själv välja om du vill att de skalll mixas ihop i jämna 32:or eller om varje låt skall vara för sig själv.

Hur går det då till?
Du börjar med att registrera dig på sidan.
Sedan söker du upp de låtar som du vill ha med på skivan (se bild). Du kan söka efter låtar i vissa kategorier som t.ex. 80-tals låtar eller poplåtar. Dessutom kan du ange vilket BPM (hastighet) som de skall ha.
När du väl valt ut dina låtar så kan du byta ordning på dem och också ändra BPM på dem (inom vissa gränser). Du kan också provlyssna på hur själva mixövergången kommer att låta.

Tyvärr kan du inte välja hur lång varje åt skall vara utan det är förutbestämt och ligger mellan 4 och 7 min per låt. Hemsidan håller koll på hur mycket du kan lägga in för att få plats på en CD-skiva.
När man har bestämt sig så kan betalar man och sedan så tar det några minuter för sidan att mixa låtarna. Sedan laddar nu ner en zip-fil (packad fil) som du sparar på datorn. Packa upp filerna på valfri plats på datorn. Låtarna ligger nu som mp3-filer och det kommer med ett program som bränner ned dem utan att det blir något mellanrum. En stor fördel är att du i detta läge kan lägga till egna låtar (t.ex. finallåtar eller stretch) så länge de är i mp3 format. Du borde även kunna bränna filerna i ditt vanliga brännarprogram (se bara till att välja att inte ha några mellanrum i filerna) även om det står atingen annan programvara klarar det om man läser i deras hjälp. Tillägg: Jag har nu testat att bränna i Nero och jag satte ner mellanrummet till 0 s men det blir ändå ett litet hack i bytet när man spelar upp det.

En positiv sak är att du kan använda varje låt du köper i 3 st olika mixar. Förutom att göra helt nya mixar så kan du ju då göra olika versioner, med olika tempo (BPM) av din mix. Bra om du inte har pitch på din CD-spelare.

Det jag saknar är att jag skulle vilja kunna markera låtar som favoriter så att de kommer i en egen mapp. Ibland  så kanske man hittar en låt som är bra, men som inte passar till just den skivan man gör just då och då vore funktionen bra. Man kan även kolla på vad andra användare och professionella presentatörer har gjort för samlingar. Tyvärr så kan man då inte importera enskilda låtar från dessa, men man kan ta in hela samlingen och då skriver den över det man valt innan.

Det finns väldigt mycket musik som passar olika typer av träning. Den som vill ha en skön bakgrundsskiva till sin core eller pilatesklass kan hitta låtar till det. Skall du göra en spinningklass så finns det både snabba och lugnare tyngre låtar. Och kör du Bodytoning eller styrkeklasser så finns det mycket bra låtar.
Men framförallt för oss som kör aerobic eller step så är det perfekt eftersom låtarna blir mixade i jämna 32:or direkt.

Här ser ni min mix som jag gjorde till mitt aerobicpass imorgon. Skall verkligen bli kul att köra till en skiva som man komponerat själv.

1 kommentar:

 1. Hej Mattias!
  Vilket smart program. Kanske får användning av det en dag :)

  Jag är utbildad instruktör inom: spinning/activio, aerobics/step, AfroPowerDance, core, Bodypump, Bodystep, Bodyattack och jag har instruerat sedan 2005. Idagsläget kör jag allt utom Bodyattack (klarar inte av all löpning i det passet pga en skada) och step/aerobic. Körde mycket vanlig step vid sidan om Bodystepen före jag flyttade från Boden till Jönköping och bytte gym. Det är ett rätt litet gym jag jobbar på nu så det finns inte utrymme för hur mkt pass som helst, är glad att jag kan hålla igång övriga pass! Aerobics är roligt, men jag har aldrig varit en toppen aerobicsinstrukör - men det beror nog till stor del på att jag inte har kört så mycket aerobics (man blir ju bra/bättre på det man gör) utan jag började ganska direkt med step som passar mig bättre. Kul att du länkade till din blogg, alltid roligt att hitta igen likasinnade :)

  Mvh
  Annelie

  SvaraRadera