lördag 25 maj 2013

Laxburgare med paleobröd och exprimenterande med chokladrutorna


Gårdagens middag blev laxburgare. Dock så gjorde jag den inte själv denna gång utan jag köpte den i frysdisken på Willys när de hade rea på dem (69 kr/kg). Men jag testade att göra ett recept på hamburgebröd (Maple Pancake Buns) från boken Paleo Indulgences. Det blev gott men kan väl inte påstå att det smakar som hamburgebröd. I och för sig så har jag inte tyckt att vanligt hamburgebrödet varit så gott på sista tiden, så jag tar hellre detta. Eller så steker jag laxburgare/hamburgare och kör dem utan något bröd.

Ingredienserna var för en halv sats (4 bröd till 2 burgare)
15 gMandelmjöl
18 g Kokosmjöl
Salt
1/4 tsk Bakpulver
1/4 tsk Vanilj extrakt (hade jag inte så jag tog vaniljpulver)
2 Ägg
1 msk Kokosolja
1 msk Lönnsirap
Blandade ihop de torra ingredienserna och hade sedan i äggen och lönnsirap. Sist så skulle man ha i kokosoljan (som skulle vara smält). Sen skulle man låta smeten tjockna i några minuter
Jag gjorde bara halva receptet, men läste fel när jag skulle steka brödet och hällde i ca 1 dl smet istället för 1/2 dl, så istället för 4 bröd så blev det 2 st.

På själva burgaren så blev det hamburgedressing, ketchup, tomat, ruccola och lök. Kanske inte direkt paleo med de två första ingredienserna :)


Sedan exprimenterade jag med receptet för chokladrutorna som var så goda. Använde samma grundrecept, men gjorde 3 "satser" som jag smaksatte lite olika. Gjorde dock en fullstor sats från början (förra gången gjorde jag bara en halv). Tog bara 1 dl mandlar (vägde 60 g) och resterande del 1½ dl ersatte jag med mandelmjöl (90 g). En sats tog jag lakritspulver till och de andra två fick vaniljpulver. En av vanilj-"satserna" fick även lite citronjuice i sig. Jag hällde på smält kokosolja och kokosflingor på alla 3 satserna innan jag satte in dem i kylen. Tyvärr så gick min stavmixer sönder (slutade köra) så jag fick göra sista delen i den stora mixern och fungerade lite sisådär. Jag blev hyfsat mätt då jag åt upp alla kanter som blev när man skar upp dem i små bitar.

Godast blev nog den med vanlijsmaken, men den slår inte den med choklad som jag gjorde häromdagen. Kanske skulle den vara perfekt om man tar smält choklad på den. Eller så har man vanlijpulver i smeten med choklad. Får väl se hur jag gör till min födelsedagsfest då jag tänkte bjuda på en eller två varianter av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar