söndag 19 maj 2013

Triggerpunktsutbildning och träning med VIPR

Idag så var jag på triggerpunktsutbildning via Concept. En riktigt intressant dag. Egentligen skulle man nog inte kalla den för en triggerpunktsutbildning då vi egentligen inte gick igenom så mycket om just triggerpunkter. Istället var det Myofascial release som vi gick igenom som är en typ av självmassage, där man i och för sig ofta kommer åt triggerpunkter. Det var faktiskt ett litet annat tänk på hur man jobbar med de olika övningarna än jag själv brukar göra. Och jag gillade det nya sättet och kommer nog implementera det på mig själv. I själva programmet så gick vi igenom gastrocnemius (vad), soleus (vad), tibialis anterior (framsida underben),  peroneus (underben), quadriceps (lår), insida lår, lats (rygg), psoas (höftböjaren), piriformis (säte), pectroralis minor (bröst) och rhombodeus (bröstrygg). Vi blev klara lite tidigare så då visade Seth Ronland, som var läraren,  hur man kunde behandla andra muskler som t.ex. adduktorerna, underarmar, triceps, gluteus medius, infraspinatus och hamstrings. Allt detta gjorde vi med speciella redskap från Trigger Point Performance Theraphy, men jag tror att man klarar sig bra med en foamroller och två massagebollar. Paketet med deras redskap är inte det billigaste, men produkterna verkar i och för sig väldigt bra. Ett paket där man får alla redskap (2 olika rullar, 2 bollar, påse för att sätta ihop bollarna, block) kostar 1580 kr och då ingår det en DVD med triggerpunktsövningar för golf. Finns några andra redskapsset som är billigare, men då ingår inte alla redskap, men då kanske du får någon annan DVD som du gillar. Som sagt en väldigt givande kurs och i och med att Seth är så kunnig så fick vi massor av bonuskunskap.

Vi blev ändå klara lite tidigare än beräknat och eftersom jag inte hann träna något igår så frågade jag om jag kunde träna lite. Seth föreslog då att vi kunde träna tillsammans och det tyckte kag var en kanonidé. Vi valde ut hälften av övningarna var (ni ser dem här under).


Sedan la vi till några övningar till och så valde vi två stretchövningar var. Fick ännu lite idér
Det var kul att testa redskapet ViPR. Inte det billigaste redskapet, men det vore kul att ha några till gymmet där hemma. Övningarna som Seth valde ut med ViPR var riktigt sköna. Gjorde även en övning med TRX RIP-trainer. Har ju kört lite Rip-trainer övningar med Gymstick, men det blir absolut inte samma sak som originalet. Ska testa att fästa det svarta gummibandet i en gymstick och se hur motståndet blir då. Hur som helst en väldigt rolig och givande dag. Stannade kvar lite efter träningen och pratade med Seth. Han är verkligen trevlig och jag hoppas att vi möts igen på någon annan kurs eller träningsevent.

Här en film med lite ViPR övningar (lite konstigt ljud i början men det blir bättre) och sedan en film med lite Rip-trainer övningar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar