måndag 20 maj 2013

Min tankar om Fitnessfighten (och mitt resultat)

Igår publicerades finalisterna i Fitnessfighten för april månad. Tyvärr så verkar jag inte vara en av finalisterna. I och för sig en hel del som har gjort väldigt bra resultat, men några  tycker jag att jag borde vara nära att slå. Det som jag inte minskade så mycket på var min vilopuls, men om jag skulle minskat den med ca 20 slag som de andra gjort så skulle jag nog kunna börja tävla i någon konditionsidrott. Hade varit intressant att se vad finalisterna hade för puls till att börja med.
Vem tycker ni skall vinna? Jag är nog mest imponerad av Anettes resultat.

Jag är i varje fall nöjd med mina resultat
Vikt: 74.6 till 68.5 kg = ca 6 kg
Midja: 86.5 kg till 78.5 cm = 8 cm
Puls: 62 till 59 slag/min (tror jag det var) =-3 slag/min

Mina före och efterbilder efter 38 dagar

 Här lite hur det kan se ut om man spänner sig kontra slappnar av. 
Korten är tagna samma tidpunkt

Nu har jag i och för sig inte följt Fitnessfightkosten eller träningen helt, men ändå fått i princip samma resultat som förra gången jag var med (och följde deras kost bättre).
När det gäller kosten så åt jag ca 1900 kcal, men jag åt hela ägg (enligt fintessfighten skall man bara äta vitan) och använde proteinpulver (man skall inte använda sötningsmedel) för det är bekvämt. Jag åt ingen pasta eller knäckebröd, men dock ris några dagar och en hel del rotfrukter. Jag växlade med hur mina makronutrientsiffror (hur mycket fett, kolhydrater och protein jag åt) såg ut olika dagar. Om jag förstått det rätt så vill man ha en kost som ligger på ca 40 E% Protein, 40 E% Kolhydrater och 20 E% Fett.

Mina siffror några dagar (blir inte 100 % varje dag då mitt excelformel avrundar lite konstigt ibland)
P: 53 E% - K: 22 E% - F: 25 E%
P: 43 E% - K: 27 E% - F: 31 E%
P: 42 E% - K: 14 E% - F: 46 E%
P: 50 E% - K: 22 E% - F: 27 E%
P: 47 E% - K: 28 E% - F: 24 E%
P: 38 E% - K: 44 E% - F: 19 E%
P: 44 E% - K: 32 E% - F: 23 E%
P: 55 E% - K: 19 E% - F: 28 E%

Oftast åt jag lite mer fett och protein än vad man rekommenderar och lite mindre kolhydrater. Hade hela tiden relativt högt proteinintag. Åt inte mellanmål alla dagar. Så enligt mig så kommer den stora vinsten i viktnedgång pga av att man äter mindre kalorier. I och för sig så är det lättare att äta mindre kalorier om man äter bra oprocessad mat (vilket jag mestadels gjorde) och relativt mycket protein i och med att det mättar bra. Men jag tror inte att man skall vara så rädd för fettet. Nu skulle jag tro att jag ändå redan innan hade ställt in kroppen på att förbränna fett istället för kolhydrater, vilket inte är fallet om man börjar köra Fitnessfighten på en "vanlig" kost med mer kolhydrater. Jag upplevde snarare det som att jag ökade intaget av kolhydrater. Intaget kolhydrater per dag låg oftast på ca 90-120 g, vilket ju inte är superlågt om man ser på hur LCHF ser på det. För min del så tog kosten väldigt mycket tid så jag vägde all mat och sedan la in det i en excelfil som jag har.
Nu körde jag efter det kaloriintaget som jag fick förra gången jag var med i tävlingen. Blev lite förvånad när detta hade ändrats och var samma för alla killar oavsett vad de vägde. Känns lite konstigt att en kille på 130 kg skall äta lika mycket som en som väger 70 kg.

När det gällde träningen så körde jag oftast enligt Fitnessfightkonceptet, men istället för att köra tråkig cardio på någon konditionsmaskin så la jag in ca 10 min intervallstyrka eller crossfitwod. De flesta övningar jag använde var mina egna även om jag tog några av mina favoriter från Fitnessfighten. Vissa dagar hann jag inte med träningen och jag tror att det var bra för mig, för denna gång så körde jag tuffare styrkeövningar än förra gången jag var med, vilket gjorde att kroppen tog mer stryk. Kan i och för sig bero på att jag åt mindre kolhydrater än vad man skulle göra, men det tror jag inte. En positiv sak för mig var att några av mina problem med bröstryggen och axlarna förbättrades under denna period då jag tränade med lite lättare vikter och fler repetitioner än vad jag brukar. Jag gillar de flesta övningar som Jarko tagit fram till deltagarna i Fitnessfighten, men det hade varit kul om de kunde ta fram ett program med lite mer avancerade och tyngre övningar för oss som tränat mycket innan.

Jag gillar att det är upplagt som en tävling. Det är då lättare att motivera tiden man lägger ner på det både för sig själv, men även för resten av familjen. Dock så är det inget som jag skulle klara av längre tid än 4-6 veckor i och med att det tar så mycket tid. Nu så var jag nog extra noggrann så det tar nog inte så mycket tid om man bara följer programmet. Det är också bra att man får recept, även om jag inte använde dem.

Vad det gäller tävlingen så är det ju så att man mäter och väger sig själv, vilket i sig innebär att man kan vara lite oärlig. Kan ju vara så att några blåser ut magen när de mäter före och att man drar in magen ordentligt efter. En sådan mätning kan göra flera cm skillnad. Samma sak är det före och efterbilderna (se undre bilden här uppe). I och för sig tror jag att de flesta spänner upp sig lite och drar in magen lite på efterkorten även om man inte gjorde det på förekorten (inklusive mig själv).

En annan sak ni skall vara medvetna om är att när man marknadsför tävlingen så står det att man gör det under en månad (30 dagar), men man får lägga in sina foton och mått/värden ca 1 vecka innan (den 23/3) och att man får vänta med att lägga in foton och mätvärden ca 1 vecka efter (den 8/5). Detta innebär att de resultat ni ser i röstningen kan vara resultatet av 46 dagars kost och träning och inte 30 dagar. Ett smart drag från arrangörerna eftersom fler blir sugna på att hoppa på tävlingen om man kan visa upp bra resultat på "30 dagar", trots att man kanske hållit på längre.
Sedan är det svårt att tävla i detta. Den som har mycket övervikt har lättare att gå ned mycket kilon och i midjemåttet än den som har lite mindre att ta av, även om man räknar procentuellt.
Seda kan jag tycka att det är lite snålt att bara ge vinnaren pengar. Tycker att alla som har gått till final borde få något och att de tre bästa borde få lite mer. För det är ingen tvekan om att man har hittat ett bra koncept som drar in mycket pengar.

Men jag tycker att det är bra att man får igång så många i sin träning och att man börjar äta bättre (även om jag tror att det går att äta ännu bättre). Framförallt kul när man läser om de som mår bättre och är piggare, då jag inte tycker att det stora målet skall vara viktnedgång utan att man mår bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar