tisdag 27 oktober 2009

Den hemlige Kocken - Bokrecension

Har läst ut boken ”Den hemlige kocken” av Mats-Eric Nilsson

Boken handlar om tillsatser i maten. Jag tyckte den var riktigt intressant även om jag inte kommer att plocka bort allt som han skriver om. Tror att det är väldigt individuellt hur man reagerar på olika tillsatser, men en tillsats som jag tror man skall vara lite sparsam med är smakförstärkaren Natriumglutamat (E621, även kallad msg). Håller med författaren om är att det är riktigt dåligt när livsmedelsföretagen försöker få oss att tro att deras produkt bara innehåller den äkta varan. Han tar upp exemplet med den exkulsiva Tryffeloljan. Efter kontakt med en av Zeta´s representanter, så erkänner de till slut att ”Skulle man lägga en bit tryffel i oljan dör att ge den tryffelarmom så skulle tryffelbiten med tiden ruttna i oljan”. Det visar sig att svampen inte innehåller någon essensolja som smakämnena kan lagras i och att man därför istället framställer smakämnena på kemisk väg och sedan tar bra betalt eftersom tryffel anses som en delikatess som få har råd med.

Han tar upp roliga fakta som att Peter Cooper tog patent på den första pulverbaserade gelatindesserten 1845, men att den inte blev någon succe. Så 52 år senare sålde han den vidare till Pearl B. Wait, som smaksatte den med jordgubb, citron, hallon och apelsin och gav den namnet Jell-O. Han sålde dock verksamheten redan efter 2 år för 450 dollar. Undrar vad hans nutida släktingar tycker om den affären, då Jell-O nu har blivit megastort i USA?

I första delen av boken tar han upp historia kring hur livsmedelsindustrin mer och mer använder tillsatser och hur olika livsmedel är manipulerade med olika tillsatser (t.ex. bröd, korv, glass och juice). Han har med en livsmedelsguide där ha tar upp olika livsmedel och grönsaker/frukter är behandlade och hur man hittar de bättre alternativen. Därefter kommer det en säsongsguide där han visar när man bör införskaffa olika frukter och grönsaker för att de skall vara så färska och goda som möjligt. Han tar också upp vilka butiker och matproducenter som idag (2007) säljer genuina livsmedelsprodukter och ger även några lästips för den som vill fördjupa sig ännu mer. Självklart finns det också en E-nummerguide där han tar upp alla tillsatser och vad de har för funktion och vad de kan ge för biverkningar.

Mats-Eric har varit nyhetsjournalist i snart 30 år. Han är redaktionschef och matkrönikör i Svenska Dagbladet. Boken är frukten av flera års undersökningar av våra livsmedel och deras producenter.

Ser fram emot att läsa hans nästa bok som heter Äkta vara. Den står redan i min bokhylla och väntar på att läsas.

1 kommentar:

  1. Jag har sagt det för. SÅ nu är det dags att köra den.
    Har kört lite med kattlebell. Grymt bra komplement. Har tävlingen utgått nu? :)

    SvaraRadera