tisdag 29 januari 2013

Recension - Vältränad

Jag har fått möjligheten att recensera boken Vältränad - Handboken för den funktionella kroppen som är skriven av sjukgymnasten Linus Johansson.

Boken var inte alls som jag förväntade mig. Trodde att den skulle vara fylld med övningar och en metod för att bygga muskler och bränna fett. Men detta var inte en i raden av träningsböcker utan denna bok gav sig på en ny dimension av träningen som jag förut bara läst i några amerikanska böcker (typ Movement av Gray Cook). Linus pratar om hur viktigt det är att du bygger upp en kropp med symmetri.

Boken börjar med att Linus tar upp bakgrunden och hur vi sett på vår kropp och rörelser bakåt i tiden. Han förklarar också hur kroppen är uppbyggd av olika muskelkedjor och menar att hela kroppen sitter ihop, vilket gör att en rörelse blir väldigt komplex då muskler och senor som man inte "tror" skall vara med i en rörelse också påverkar.
Gillade verkligen kaptilet där han beskriver de olika muskelkedjorna. Har länge velat läsa Anatomy Trains som tar upp detta i mer detalj, men det har inte blivit av.

Nästa kapitel tar upp funktionell träning och vad det innebär. Vi får lära oss om öppna och slutna rörelsekedjor och hur de påverkar kroppen.
Ett annat kapitel heter Funktionell stabilitet och det var ett intressant kapitel för mig som jobbar mycket med stabilitet och jag fick några tankeställare. I kapitlet De tre globala handlingarna så tar han upp tre komponenter som han tycker är viktiga och det är greppet, förlängningen och andningen.
Han tar också upp funktionell rörlighet i ett kapitel och ett annat heter Rörelse. I kapitlet rörelse tar han bland anat upp barnets rörelseutveckling och även hur smärta påverkar rörelser. Ett mycket intressant kapitel.

Ett annat intressant kapitel är "The Hipdrive", dvs att böja och sträcka i höften och jag håller verkligen med honom att det är en viktigt komponent i träningen.
I slutet så skriver han om Funktionell rörelsetestning och det är ett område som intresserar mig mycket.
Vi får också några förslag på övningar (4 st) som han kallar NMA, Neuromuskulär Aktivering.

Sist i boken får vi tips om litteratur om man vill fördjupa sig mer  Det är även med en massa referenser till olika studier.

Jag gillade denna bok även fast man inte fick så mycket förslag på nya övningar eller något system för att bygga muskler. Det är verkligen en bok som jag rekommenderar att läsa för den som brinner för träning, är elitidrottare eller som jobbar med träning. Även den som vill förbättra sina rörelsemönster och den som vill hålla sig skadefri kan få ut mycket av boken.

Bokfakta:
Förlag: Miro
Sidor: 127 st
Pris: 249 kr (Adlibris)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar