tisdag 23 mars 2010

Magträning - Captains Chair

Enligt I form (nr 2 - 2010) så har American Council on Exercise utnämt Captains Chair till den effektivaste magövningen. Låter på notisen som om det är en ny studie, men den verkar vara gjord 2001.

Captains Chair innebär att man sitter på en stol och lyfter knäna mot bröstet enligt tidningen (visar en bild på det), men när man läser artikeln, som jag antar de referar till, så ser man att det är när man hänger i en magräningställning och drar upp knäna mot bröstet

När man läser artikeln så visar det sig att de tycker att Crunches på balansboll är den bästa övningen då den inte rekryterar höftböjaren så mycket.

Dessutom så verkar pilatesövningen (eller gympaövningen) Criss Cross/Obliques (Liggande cykling) få bäst värden av de testade varianterna när det gäller den raka magmuskel. Lite konstigt tycker jag då målet med denna övning är att komma åt de sneda magmusklerna.

Intressant är att träningsredskapet AB Rocker visar sig vara sämre än vanliga Crunches.
Så som vi redan visste så fungerar oftast inte TV-shops liknande redskap inte så bra som reklamen vill få oss att tro.

Nu vet man ju dock inte hur de gjort övningarna i studien och enligt mig kan man utföra samma magövning på många olika sätt. Vissa mer effektiva än andra.

Skulle också att det var fler övningar med i testet. Borde vara så att om man ökar belastningen med t.ex. viktskiva så borde rekryteringen bli större. En av de jobbigar magövningarna som jag kör är Dragon Flag. Skulle också vilja veta vad maghjulet och samma övning med Flow Tonic skulle ge för resultat

Man skriver också att man inte ser någon skillnad i rekrytering av magmusklens övre och nedre del. Det är något jag sedan min PT-utbilningen fått lära mig. Hör ofta att folk påstår att man kan träna öve och nedre magmukeln, men enligt denna artikel så verkar det som om det inte är möjligt eftersom den raka magmuskeln består av en enda muskel. Enligt Jacob på Träningslära.se så kan man ändock göra det, men att skillnaden är väldigt liten och inget att bry sig om i praktiken.

2 kommentarer:

 1. Detta är faktiskt en otroligt bra övning, och ännu bättre om man har fastsatt en hur ska jag förklara det halv balansboll, som är anpassad för detta, då ryggen filar mot denna och man har hela tiden perfekt stöd medans man utför övningen.

  Ska ta kort av detta nästa gång jag är till gymmet, hade tänkt göra det idag, men det blev avglömt.

  SvaraRadera
 2. Kom igen och gör en donation på min sida nu din snålis, då med så många bollar i luften har säkert råd med att undvara 20 spänn ^^

  Direkt link:
  http://samlain.se/insamling/insamlingar/utrotningshotade-djur-samt-djur-i-behov-av-hjalp/donera/

  Jag spenaderar hela min vakna och den tid jag skulle sova till att försöka få någon ordning på detta ^^

  SvaraRadera