fredag 19 mars 2010

Varför Kettlebellträning

Fick en fråga om varför jag kör kettlebellträning istället för vanlig gymträning (Se kommentaren från detta inlägg ).

Här kommer min motivering:
Kettlebellträning är inte isolerad träning (man kan göra den till det också om man vill). Min tanke när jag tränar med kettlebell är att involvera många muskelgrupper samtidigt och att få dem att jobba i synergi för att få ut så mycket kraft som möjligt.

Om jag vill få upp en tung kettlebell på rak arm så skulle jag kunna köra en bicepscurl följt av en axelpress, vilket tränar biceps och deltamuskeln relativt isolerat. Men då kan jag istället använda kettelbellsnatchen där jag framförallt använder benen och bålen för att få upp vikten, men också rygg och armar. Enligt mig så ger detta en mer helhetsträning av kroppen. I och med att man jobbar med hela kroppen så får man även en konditionshöjande effekt av träningen om du håller på ett tag eller jobbar med intervaller, vilket är en stor fördel för mig som ogärna ger mig ut och springer. Man skulle i och för sig kunna köra frivändningar som också är rätt komplex övning, men man missar då lite av bålstabiliteten.

I mina kettelbellgrupppass inriktar jag mig mycket på bålstabilitetsträning och många av övningarna som t.ex. enbens marklyft går ju att även göra med hantlar. Men svingarna och snatchen är svåra att göra med hantlar.

En annan fördel är att man kan träna upp sin greppstyrka och axelstabilitet. Exempel på detta är att köra bicepscurl när man greppar runt kulan, bottom-up press (se film), servitörspress och väderkvarnen. Man då ofta inte köra lika tungt men enligt mig så är stabiliteten och musklerna runt om lika viktiga att träna som själva huvudmuskeln.Själv tränar jag både "vanlig" styrketräning men även mer komplexa övningar med kettlebell, ringar och parallettes vilket ger mig en helt annan utmaning. Förutom att jag tycker att kettelbellträningen ger mig en bra träning så tycker jag att det är en väldigt rolig omväxling till vanlig styrketräning.
Att köra RKC Snatchtestet med 24 kg kettelbell i 5 min är en riktig genomkörare för hela kroppen och framförallt flåset. På kettlebellkursen så körde vi ett fettförbränningspass med Tabataprotokollet och efter dessa 16 min var jag helt slut och det kändes att man kört igenom hela kroppen. Att kunna köra korta och effektiva pass för hela kroppen är en stor fördel.
Jag tror allt beror på vad man har för syfte med träningen. Vill man "bara" bygga stora muskler så fungerar nog vanlig styrketräning bäst. Vill man ha en funktionell kropp så tror jag att man måste lägga till några andra bitar också (t.ex. balans, kordination, stabilitet). Många av dessa andra bitar och helkroppsrörelser får man med kettelbell. Inom kettlebellträningen så finns det flera olika sätt att träna. Många kör väldigt många svingar på låg vikt och tränar då sin uthållighet. Själv jobbar jag hellre med lite tyngre vikter som ställer högre krav på min kropp. Jag tycker också att det är ett grymt bra redskap för att öka sin bålstabilitet och balans.

Som all träning så är det viktigt med tekniken och progressionen så att man inte skadar sig.  Här tror jag att många missar, men det gäller i stor grad även vanlig gymträning. Många som lägger ut filmer på t.ex. Youtube visar upp en bristfällig teknik och tyvärr så är detta medium en stor källa till inspiration. Kettlebellträning är komplex och kräver att man har en bra kroppskontroll om man går på mer avancerade övningar. Det finns massor av småsaker som man bör tänka på för att få en så säker kettelbellträning som möjligt och den kunskapen tror jag att det är vädigt få som har just nu då träninsformen är relativt ny i Sverige.
En annan aspekt är att om du håller på med t.ex. crossfit så skall du göra övningarna på tid och då finns alltid risken att man slarvar med tekniken.

Själv är min teknik inte fulländad och jag kommer ständigt på nya saker att tänka på för att göra mina övningar bättre och säkrare. Jag söker ständigt ny information om vad man bör tänka på. Vissa tips man hittar tar man åt sig och vissa känns inte riktigt bra och de lägger man åt sidan. Då är det bra att ha en bra träningsbakgrund att stå på och anatomi och biomekanikkunskaperna är kanonbra att ha. Glöm inte att det som är bästa träningen för muskeln inte alltid är den säkraste och den bästa träningen för leder och ledband. Många stirrar sig blinda på hur man bäst påverkar muskeln och glömmer då skaderisken.

Har ni möjlighet att testa kettlebell så tycker jag helt klart att ni skall göra det.

1 kommentar:

  1. Skulle gärna komma och vara med på en av dina kurser, men tyvärr så bor vi lite väl långt bort från varandra, så det känns lite väl hårt att åka den sträckan för att köra ett träningspass :D

    Men ska iallafall fortsätta läsa din blogg, alltid lär man sig väl nåt, där jag bor så är just denna sorts träning väldigt tunnspridd, eller vad man nu ska kalla det.

    jag har dock testat både Bodyattack, Aeurobicboxning, och liftit, och det var nog så jobbigt för någon som mestadels satsar på explosiv träning :D

    När det blir lite torrare ute så kommer jag dock lägga in lite springturer och Cyklande, för att inte helt tappa det lilla som finns kvar av min kondition :D

    SvaraRadera