lördag 27 mars 2010

Earth Hour


Glöm inte att släcka alla lampor om ca 10 min

Earth hour startades av Världsnaturfonden i Sydney år 2007 som ett sätt att skapa uppmärksamhet kring klimatfrågan och jag tycker det är viktigt att vi manifesterar till politikerna att vi tycker det är en viktig fråga.

För att delta släcker du ljuset i din bostad 20.30-21.30 så att människor ser att ditt hushåll deltar i Earth Hour.

Läs mer om Earth Hour på AftonbladetNågra exempel på vad du kan göra för att tänka på klimatet  (Taget från Arla)

* Släng inte maten. Det går åt energi för att tillverka mat och den påverkar miljön och klimatet. Var tredje matkasse som köps i Sverige hamnar i soporna. Köp inte mer mat än vad som går åt och laga nytt av resterna. Du kommer märka resultat i plånboken också. Släng inte mat som har passerat bäst-före-datum med en eller två dagar. Datummärkningen är en vägledning. Om du har kallt i kylen (ca 5˚) så håller sig mjölken, grädden och filen troligen längre än vad datumet säger

* Grönsaker och frukt smakar bäst och är billigast vid olika tider på året. Just nu i mars finns det gott om kål, potatis, morötter och andra rotfrukter från Norden. Är du sugen på frukt så välj apelsiner från Europa eller svenska äpplen. Vänta lite med att avnjuta tomat, gurka och jordgubbar till sommaren. Då smakar de som bäst och behöver inte åka så långt för att komma hit.

* När du bytt ut 15 glödlampor mot lågenergilampor sparar du minst 600 kronor per år eftersom det går åt mindre el. Dessutom slipper du att byta trasiga glödlampor stup i kvarten. Men kom ihåg att lågenergilamporna ska lämnas in som miljöfarligt avfall eftersom de innehåller (små) mängder kvicksilver. 

* När man använder motorvärmare till bilmotorn när det är kallare än 0 grader, går det åt hälften så mycket bränsle under de första kilometrarna. Det är ett bra sätt att spara pengar samtidigt som du sprider mindre avgaser. 

* Bli kompis med vattenkokaren. Den är mer effektiv än en vanlig spisplatta. Använd den för att koka upp vatten till pasta och potatis. Om du har en induktionsspis så drar den lika lite energi som vattenkokaren.

* Den största klimatpåverkan när det gäller maten sker när man tar bilen för att åka och handla.  Gå, cykla eller åk kollektivt till affären om du kan. Eller passa på att handla på vägen från jobbet.

* Koka mathavre, -korn, quiona eller potatis istället för ris. En portion ris orsakar dubbelt så mycket utsläpp av klimatgaser som en portion potatis. 

* Ta fram den frysta maten i tid och låt den tina långsamt i kylen. Det är bra för maten att tina sakta samtidigt som den frysta maten ger kyla åt kylskåpet och då drar det förstås mindre energi. Resurssmart!

*
Ta vara på tillfällena och gå eller cykla istället för att ta bilen korta sträckor. Varannan bilresa som görs i Sverige är kortare än fem kilometer. Den sträckan tar bara 20 minuter att cykla – och dessutom ger det dig frisk luft, motion och bättre kondition. En bonus är att du sparar bensinpengar. 

Använd plana kastruller som är lika stora som spisplattorna. Då går det fortare för plattan att värma upp maten samtidigt som du sparar el.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar