onsdag 23 september 2009

Protein

Har varit duktig idag igen. Seniorcore och sedan Qigong på jobbet. På kvällen blev det först styrketräning (bröst och rygg) och sedan ett roligt Aerobic Dance med Andreas. Kul att testa hans pass då jag inte haft möjlighet köra för honom förut. Han hade en riktigt skön stil, men utlärningen var lite svår att hänga med i, men som tur var så är deltagarna rätt avancerade så det fungerade ändå. Både idag och igår så hade jag med mig en proteindrink som jag kunde ta direkt efter träningen. Du vet väl att du får bättre muskeltillväxt om du äter protein direkt efter passet istället för att vänta några timmar (enligt en undersökning som de hänvisar till i boken Muskeln i Fokus, Sisu Idrottsförlag). Enligt en annan undersökning så verkar det inte spela någon roll om man tar proteinet strax före eller efter träningen.

Läs mer om det i denna artikel Idrottarens proteinbehov del 2 – proteintillskott (från www.traningslara.se)
Mer läsning om protein i dessa artiklar
Idrottarens proteinbehov
Människans proteinsyntes – vad är det?
Skillnader mellan populära proteinkällor för tränande – del 1
Skillnader mellan populära proteinkällor för tränande del 2 – Ny jämförande studie
Studie om supplementering av protein tillsammans med kolhydrat efter uthållighetsträning

2 kommentarer:

 1. Hej
  Jag har precis börjat träna med vikter (mycket motion innan), är det viktigt för mig att äta protein direkt efter träning? Eller räcker det med vanlig mat iom att jag inte tränar så hårt...?
  Googlade runt lite och hittade massa olika proteiner. först:whey 80
  Men ska man ha det eller
  whey 100
  Är det någon skillnad??

  SvaraRadera
 2. Först skall jag påpeka att jag inte är någon expert på protein, men jag tror inte att det är någon jätteskillnad i resultat om du äter whey80 eller whey100. Lite mindre fett och kolhydrater i whey100 och även lite mer protein.
  Whey100 skall tas upp snabbare enligt bl.a. denna artikel (http://www.bodybuildingpro.com/proteinrating.html). Jag köper själv oftast Whey80 och tycker det fungerar bra både för mig och plånboken, men nu senast köpte jag whey100 från MMsports och jag märker ingen skillnad (dock är det bara 79% protein och en del kolhydrater och fett, så jag vet inte om det är whey100). Precis beställt några kilo till eftersom jag tyckte att det smakade gott (vaniljsmaken)

  Jag anser inte att man behöver ett proteintillskott om man äter vanlig mat (med protein och kolhydrater) väldigt snabbt efter träningen, men för många är det bekvämt att istället för att rusa hem och slänga i sig maten, ta sig en proteindrink direkt efter träningen. Alternativt kan man ta med sig en smörgås med proteinrikt pålägg eller något annat mellanmål med protein.
  För att få bra resultat är det enligt mig också viktigt att man på träningen tar ut sig rejält i styrkeövningarna (tills man inte orkar några mer strikta repetitioner)

  SvaraRadera