söndag 12 juli 2015

Köpa bra viktväst? Billig eller dyr? Stort test av 14 viktvästar

Ett redskap som jag tror kommer bli mer och mer populärt är viktvästar. Själv använder jag mina viktvästar då och då för att öka belastningen på mina styrkeövningar. Har på senare tid använt dem rätt ofta i crossfitwods och gillar verkligen den extra träningen som den ger. Här får du nu veta vad du skall tänka på när du skall köpa viktväst och jag berättar vad jag tycker om 14 st olika viktvästar.

Viktvästar finns vanligtvis upp till 30 kg (och tyngre på butiker utomlands och 70 kg på viktvästar.se) men jag valde här att ta de som väger upp till 18 kg (har dock med 2 st 30 kg´s som jag bara testat med vikter upp till 18 kg). 

Vad skall man då tänka på när man skall köpa viktväst?
Först skall man fundera på vad man skall använda den till. Skall man ha dem som extra vikt vid löpning eller gång, så är det viktigt att de sitter bra och inte hänger för mycket på axlarna eftersom man ju då har på den under lång tid (viktigare vid löpning än gång). Springer man blir man ofta svettig så då kanske materialet i västen är viktig och hur mycket västen täcker kroppen.

Man kan ha viktvästen som extra vikt när man kör styrkeövningar som t.ex. pull-up, dips och benböj och då är kanske inte lika viktigt att den sitter slimmat. Men då kan det vara bra att tänka på hur bred den är över axlarna och hur mjuka axelremmarna är, så att den inte tar emot i övningarna. I testet har jag mätt avståndet mellan de yttre delarna på västen vid axelbanden och även hur breda axelbanden är. Mjuka axelremmar är mer formbara medans de som är lite "hårdare" oftast är mer vadderade. Kolla också på vilken vinkel axelremmarna har. Vissa har byggt upp mycket muskler runt nacke/axlar och har då antagligen en större vinkel och då kan det vara bra att hitta en viktväst som passar detta (eller har smala axelband så att det inte påverkar så mycket).

Det finns lite olika låsningar/knäppningar av viktvästarna. En del använder kardborreband, andra klickspännen och några en kombination av dessa. Några har dragkedjor och då kan dragkedjeflärparna ge lite ljud när man rör sig och det kan upplevas som lite störande (dock inget som stör mig). Man kanske ska växla sin träning med andra övningar utan viktväst och då kan det vara smart att man enkelt och snabbt kan sätta på och ta av sig västen. Tränar man mer crossfitaktigt och med kroppsviktsövningar som armhävningar, burpes, sprint och boxhopp är det bra om västen sitter slimad på kroppen så att den inte rör sig när man rör sig snabbt. Låses den med flera remmar sitter den oftast bättre, men det tar lite längre tid att ta på och av den.

På bilden här under har man t.ex. 4 olika remmar med kardborre och de skall sättas på i en viss ordning då ena sidan har kardborrefäste, vilket gör att västen sitter bra, men att det kan ta lite tid att sätta på den.

Är man olika personer som skall använda västen är det bra om det går att ändra storlek på den snabbt och lätt. De flesta västar går rätt snabbt att byta storlek på om det är små skillnader, men de viktvästar i testet som har järnvikter har ett lite krångligare sätt att byta storlek på om det skiljer mer. 
Dessutom är det ju bra om man på ett enkelt sätt kan byta vikter. Fundera på vilken typ av vikter det är i västen. Är det bly/järnvikter så är de möjligtvis mindre formbara än om vikterna är en påse med små viktkulor/sand i sig. De med järnvikter sticker också ofta ut lite mer, vilket minskar rörelseutslaget i armhävningar och om man kör typ hinderbana så är det krångligare att t.ex. rulla. På de flesta västar med järnvikter som jag testat så är fickan för dem lite för hög jämfört med vikten, vilket gör att vikterna kan röra sig lite upp och ned, men då kan man i och för sig fylla ut fickorna med något annat. Fler viktfickor gör det enklare att fördela vikten som man vill ha den (framsida/baksida och högt lågt) om man minskar vikten, men vill man ta bort mycket vikt så tar det längre tid.

På bilderna ser ni viktskivor av järn respektive med viktpåsar.


Fundera också på hur lång västen är. Det är inte så bra om västen slår i låret om du lyfter upp benet. När det står längd på viktvästarna i testet har jag mätt västen när den ligger ned från övre delen på axelbandet till nedre delen på västen.

Testet
Omdömena på viktvästarna är på hur dessa viktvästar har suttit på mig (och min syster har även testat några). Jag har testat att jogga/sprungit med dem en kort bit, kört armhävningar, pull-up och burpees. Har också testat att stå på händer i dem. Hur bra en viktväst sitter har till viss del att göra med hur ens kropp är uppbygd så samma viktväst kan upplevas olika på olika personer. Det bästa är att du provar lite olika viktvästar och känner hur de sitter på dig innan du bestämmer dig för vilken du skall köpa.

I detta test låg priset på västarna mellan ca 350 kr till ca 2000 kr. Det jag inte kunnat kolla är hur bra de håller i och med att jag inte använt västarna så länge. Självklart finns det andra viktvästar på marknaden som jag inte testat. Jag har försökt få med de vanligast förekomnande viktvästarna. Jag får inte betalt av någon för att göra detta test, men jag har blivit sponsrad med vissa västar, fått rabatt på vissa och fått låna några. Vissa länkar till de företag som varit med i testet kommer att ge mig en liten kompensation om ni klickar på dem och sedan gör ett köp hos dem, men jag har inte låtit det påverkat vad jag skrivit om viktvästarna.

Varför viktväst?
En fördel med att ha en viktväst som går att ändra vikt på är att man kan stegra sin träning. Detta gäller framförallt om du tänkt använda viktvästen vid löpning och gång. Just vid löpning blir ju kraften på leder och ligament större än om man bara kör styrketräning eftersom det sker med rörelse (ca 3 ggr kroppsvikten enligt detta inlägg om löpning). Att då direkt slänga på sig en tung viktväst och springa samma sträcka som vanligt är nog inte det smartaste. Då är det kanske bättre att lägga på några kilo och sedan springa en kortare sträcka för att vänja kroppen.

Varför inte använda ryggsäck?
Ska du ut och vandra med tung ryggsäck så kan det ju faktiskt vara en ide att testa och träna med just ryggsäck. Sedan kan man använda en ryggsäck som motstånd i en del övningar också. Men fördelen med en viktväst jämfört med en ryggsäck är att vikten oftast är mer jämt fördelad över kroppen (både fram och baksida), vikterna rör sig inte och västen sitter oftare tightare in på kroppen. Dessutom är det svårt att ta sig under hinder, rulla, eller vara med huvudet upp och ned med ryggsäck.

Dessa viktvästar testade jag




Titan 30 kg från Sporttema


Resultat
Det är svårt att bedöma de olika viktvästarna utan att veta vad de skall användas till. Men här skriver jag ner de viktvästar som jag gillade bäst.
Jag gillade verkligen Casalls två viktvästar (original och smallvarianten) då de sitter bra, är relativt lättarbetade och de också är snygga. Jobbar man som PT eller skall ha viktvästen på ett gym skulle jag rekommendera att köpa Small-varianten då även längre personer (längre än 170 cm) kan använda den. Gillar även Abilica Powerpack Flexi.
Ska man ha med sig den på resor rekommenderar jag InSPORTline västen då den tar relativt liten plats.
Har man inte behov av 10 kg så rekommenderar jag SKLZ/X-erfit på 4.5 kg då den sitter väldigt bra, är smidig/kort och är lätt att ta med sig.
Vill man ha en tyngre viktväst som man lätt kan göra om till en lättare viktväst gillar jag Workhouse 18 kg, men även Kettlebellshops 30 kg viktväst är bra pch prisvärd om man är bredaxlad eller inte skall ha den till armhävningar och pull-up.
Men som jag skrev tidigare är det personligt vad som passar dig, så om du har möjlighet, testa några olika västar och känn efter hur de känns på dig.

Här kommer en video där jag pratar om att köpa viktväst och så visar jag några av västarna i testet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar