fredag 28 mars 2014

Chokladbollar, nötbröd och bacondadlar.


Ikväll gjorde jag chokladbollat på ett nytt sätt. Grunden av receptet är från boken Paleo - Naturlig mat & livsstil av Åsa Söderberg. Men i och med att jag inte tror att lite socker då och då är någon större fara om man för övrigt mår hyfsat bra så rullade jag dem i pärlsocker istället för kokosflingor. Smakade av smeten, men tyckte att det var lite för mycket kaffe eller om det var chokladsmak så jag kompletterade med lite mer av några av de andra sakerna. Därför blir inte ingredienslistan helt säker, men jag försöker uppskatta hur mycket det blev

ca 15 urkärnade dadlar
1.5 dl mandlar
1.2 dl kokosflingor
4 msk kokosolja (ca 75 g)
4 msk kaffe
3 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
Pärlsocker att rulla dem i

Mixade mandlar och dadlar med minihackaren till stavmixern. Hällde i kokosolja, kakao och vaniljpulver och fortsatte blanda. I och med att minihackaren blev för liten så hällde jag över smeten i en djup tallrik och hällde i kaffet och kokosflingorna. Blandade ihop det med händerna och gjorde bollar som jag rullade i strösockret. Smeten var rätt kletig, så man skulle nog ha kunnat ställt in den i kylen ett tag innan man gjorde bollarna då jag tror att smeten skulle varit mer lättarbetad då. Hur som helst så blev det väldigt goda

Tog också och gjorde två limpor nötbröd (1 till svärföräldrarna). Denna gång bytte jag ut hälften av olivoljan mot kokosolja istället och det fungerade denna gång också.


Till lunch idag stekte jag wokgrönsaker (plus lite fryst broccoli och spenat) i kokosolja. Hade sedan i lite bacon och kryddade med lite chipotle chillikrydda (rökig smak), vitlök och örtsalt. Sist knäckte jag i 3 ägg och rörde om allt. Snabbt, enkelt och gott.

Det blev lite bacon kvar från paketet så då tog jag fram lite mandlar och dadlar.
Tog ur körnorna från dadlarna och ersatte dem med en mandel. Rullade sedan in dadeln i en halv skiva bacon. Körde dem i ca 15-20 min (tror jag) i ugnen tillsammans med nötbröden (160 grader). 
Har inte testat att ha in mandeln förut. Supergott blev det i varje fall, men jag kan inte bestämma mig om med eller utan mandel är godast. Orkade inte göra någon riktig middag så det blev några skivor nötbröd med smör, ost och paprika plus rätt många bacondadlar. Och senare lite chokladbollar :)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar