söndag 30 december 2012

Crossfit Södermalms intropass

När jag tränade med syrran i veckan så berättade hon att hon testat ett intropass på Crossfit Södermalm (som Paolo Roberto är delägare i). Blev lite upprörd när hon berättade vad hon fick göra.

Om jag fattade det rätt så började de värma upp med hopprep i 5-10 min. Hopprep är ett väldigt bra sätt att värma upp på, men det är inget som jag skulle slänga på nybörjare som uppvärmning då det lätt kan slita på knä- och fotleder om man är helt otränad. 10 min hopprep är väldigt mycket.
Efter uppvärmningen så fick de köra en WOD på 20 min (On the minute) där de körde 20 utfallsteg, och  5 armhävningar och max pull-up. Efter det körde de ett nästan lika lång WOD 15 Benböj, 5 Wallclimbs och max Pull-up. Fattade det som att enda skalningen som de visade på pull-up var att använda gummiband, vilket var lite konstigt då de inte hade gummiband så att det räckte till alla deltagare som behövde det (dvs de flesta på ett intropass).
Om jag förstod syrran rätt så var det ingen teknikträning utan instruktören visade bara vilka övningar som var i WODen. Helt ofattbart hur man kan ha ett intropass utan att ha en stor del teknikträning och att inte gå igenom övningarna ordentligt. Att dessutom ha två långa WOD är inte direkt hälsosamt (inte ens för den som är van vid träning).
Varken min syster eller hennes kompis tyckte att passet var speciellt roligt och det blev ingen bra reklam för Crossfit. Nu har min syster provat crossfit några andra gånger då hon upplevt det som mycket roligare, men den som går på ett sådant pass kommer ju inte prata gott om Crossfit.

Mina personliga tankar om Crossfit är att det är en rolig träningsform, men skaderisken är rätt stor då man ofta kör övningar på tid (blir lite tävling). Som i alla sammanhang så finns det bra och mindre bra instruktörer, men jag känner att fler och fler instruktörer blivit bättre på att fokusera på teknik, att skala ner övningar och säker träning och på några crossboxar har man introduktionskurser, vilket jag tycker är bra. Att få folk trötta är inte så svårt, men att lägga upp träningen så att den är rolig, säker och utmanande är lite klurigare.

På Crossfit Södermalm så lyckades man bara köra slut på deltagarna och jag tror att det är liknande pass som gör att Crossfit ofta får kritik, vilket är synd för de boxar som har ett bra tänk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar