fredag 21 december 2012

Havregurt

Fått möjlighet att testa Havregurt från Oatley. Det likar youghurt men är havrebaserat. Jag testade jordgubbssmaken, men den finns även en naturell och en exotisksmak. Den är mjölk och sojafri. Havre är enligt mig bland de bättre sädesslagen och om jag nu måste äta något spannmål så kan det fungera. Havre innehåller i princip inget gluten även om det ofta kan finnas spår av det eftersom det ofta hanteras på samma ställen som andra spannmål.
Jag tyckte att smaken och konsistens var god. Nu är det ju en del tillsatt socker vilket jag inte är så förtjust i (och därför använder jag inte smaksatt youghurth), men om man är laktosintolerant skulle det kunna vara ett alternativ till Yougurth. En nackdel är dock priset som ligger på ca 32 kr/liter, vilket är lite dyrare än Youghurt som ligger på ca 15 kr/liter om man kör den ekologiska varianten).

Näringsvärde 
Energi 320 kJ/ 75 kcal
Protein 1,1 g Kolhydrater
13 g varav sockerarter 8 g*
Fett 2 g
varav mättat 0,2 g
Fiber 0,9 g
varav betaglukaner 0,4 g
Natrium 0 g *
Naturliga sockerarter från havre (ca 4 g) och frukt (ca 0,5 g)
Vitamin D2 1,5 µg (30%*)
Riboflavin 0,21 mg (15%*)
Vitamin B12 0,38 µg (15%*)
Kalcium 120 mg (15 %*)
*Av rekommenderat dagligt intag (RDI)

Innehåll
Syrad havrebas (vatten, havre 12%, syrningskultur), fruktberedning (jordgubbspuré (3,6%), socker, naturlig jordgubbsarom, citronkoncentrat, förtjockningsmedel (pektin)), potatisstärkelse, rapsolja, kalcium, färgämne (rödbetskoncentrat), vitaminer (D2, riboflavin och B12)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar