lördag 5 februari 2011

Hissen - Egenkomponerat redskap

Har nu fullföljt en idée som jag fick för ett tag sedan. Att dra en sak i ett rep skulle jag benämna som en funktionell rörelse och att kunna göra det med lite belastning kändes som en bra träning.

Testade först att trä ett rep genom en ögla i taket, men det blev väldigt mycket friktion, vilket gjorde att det var tungt att dra upp men väldigt lätt att hålla emot nedåt. Löningen blev ett block som jag inhandlade på Clas Ohlsson. Eftersom det var svårt att få tag på block (till rimlig kostnad) som passade ett tjockare rep (jag köpte ett rep med diametrn 16 mm för att kunna greppa ordentligt) så knöt jag ihop det med en lina som passade blocket. Fäste sedan en karbinhake i slutet på repet så att du kan fästa en vikt där och en i blocket så att jag lätt kunde hänga upp det i taket. När jag testade redskapet så kom jag på att det kan behövas handskar för den som vill ha ett bekvämare grepp om repet (köpte för 10 kr på Clas Ohlsson).

Det tunnare repet fäster du i en vikt eller som jag i en kettlebell. Självklart kan du också fästa flera vikter/kettlebell för att få det tyngre.

Om man kör de sittande övningarna är det bra om det inte är ett halt golv.

Här kommer en film som visar bygget och några exempel på vad man kan göra med den.

2 kommentarer:

  1. Videon blockerad av Sony..! :(

    SvaraRadera
  2. Beror antagligen på musiken. Men jag kan se den och det skall vara godkänt i Sverige, men kan vara så att det inte är det i annat land.
    Antagligen är det som på min sambo´s jobb att servern står i ett annat land, vilket fallet kan vara om det är ett större företag.

    SvaraRadera