söndag 23 maj 2010

Function is Fun - Do it right

Fredagens nästa händelse var en föreläsning av Katarina Woxnerud som hette Do it right. Den skulle egentligen hållits av Glenn Billby men han hade fått förhinder. Detta var en riktigt bra föreläsning fär Katarina tog upp många bra funderingar. Vad är funktionell träning? Hon menade att man t.ex. inte har så mycket nytta av att träna Latsdrag då man i princip aldrig gör den rörelsen i verkliga livet. Hon menade att hjärnan använder ett annat rekryteringsmänster för Latsdrag jämför med den mer funktionella rörelsen chins (uppdrag). Detta var nytt för mig och Katarina skulle skaffa fram de undersökningar som hon fått detta från till mig.
Pratade också om hur viktigt det är att träna de djupare stabiliserande musklerna. Och då inte bara när de triggas igång av de större musklerna. Hon pratade också om hur stress bryter ned och att det kan vara svårt att få bra resultat av sin träning om man känner sig stressad under träningen.
Hon tog även upp kostens påverkan på resultatet och menade att det var viktigt att få i sig protein och att fett inte är farligt (diskuterade även om mättat fett kanske inte är så farligt). Gick även in på stretching och menade att man även där skulle tänka mer att sträcka ut hela kroppens kedja än som många att isolera en viss muskel. Menade också att problem kanske inte beror på de korta musklerna utan att angränsande muskler kanske inte är inkopplade och att det då kanske är viktigare att fixa det först.

Som sagt en riktigt givande föreläsning och en av frågorna som jag ställde till Katarina om kost direkt efter träning kommer jag ta upp i ett separat inlägg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar