tisdag 3 november 2009

Tabataintervaller

Det finns en träningsmetod som kallas tabataträning. Ursprungligen så gick den ut på att man på en ergometercykel (eller annat konditionsredskap) körde en typ av intervallträning för att öka konditionen. I dagsläget används den även med olika styrkeövningar (bl.a. armhävningar, benböj, svingar eller thrustes).
Efter en kortare uppvärmning på 3 min så kör man intervaller med 20 s maximalt arbete och 10 s aktiv vila. Detta gör man i sammanlagt 4 min (varje intervall 8 ggr) och sedan avslutar man med 2 min nedvarvning. Detta skall, enligt en forskningsstudie av en Japanska forskare som heter Izumi Tabata, ge en bättre ökning av den anaeoba kapacitet än 60 min medelintensiv löpning och har därför blivit en populär träningsform.

Läs mer om studien här.
En annan hemsida om tabataintervaller

Jag har några gånger testat att köra tabataintervaller, men har då värmt upp några minuter mera. Dock så upplever jag det inte som jättejobbigt för konditionen, utan jag har blivit mer slut i de lokala musklerna. Upplevde det som lite jobbigare att använda roddmaskinen än att använda ergometercykel. Har inte lyckats hitta hur mycket motstånd man bör ha på cykeln.Märker dock att jag inte orkar hålla samma hastighet på alla intervaller.

På mina boxpass har jag lagt in tabataintervaller, men då så slår de på mitsarna så snabbt som möjligt. I pausen så får den andre personen göra upphopp. Verkar som om det blir riktigt jobbigt för deltagarna.

1 kommentar: