Skall ni vaccinera er mot svininfluensan?
Själv är jag osäker. Mest för risken för att man blir sjuk dagen efter och jag har ingen dag föruom tisdag då jag har pass. Lyssnar man på doktor Dahlqvist så innehåller vaccinet stora mängder kvivcksilver och att man genom att äta en LCHF-kost skulle klara sig bättre mot influensan. Nu lyssnar jag inte på henne, så detta oroar inte mig.
Men och andra sidan så stöter jag på mycket folk i mitt jobb som instruktör och vissa av dessa tillhör kanske riskgrupperna. Men de i riskgrupperna borde ju redan ha vaccinerat sig. Såg dock att man inte har fullgott förens efter 2-3 veckor. Den kanske största anledningen till att vaccinera sig är man om man insjuknar i influensan kommer vara borta från den egna träningen en lång tid.
Hört att det finns två sorters vaccin, varav ett är mycket dyrare. Hörde att regeringen har vaccinera sig med det dyrare vaccinet som inte skall ge lika mycket bieffekter. Ganska dåligt att de inte tar samma vaccin som alla andra. Det dyrare vaccinet borde gå till riskgrupper och personal i sjukvården. Kanske bara elakartade rykten då jag inte hitade någon information då jag googlade snabbt på det.
Lite frågor och svar om influensan
Hur smittas man av den nya influensan?
All influensa, även den nya influensan, smittar via droppar från saliv, nysningar, hosta, etc. Virus kan även fastna på olika ytor. Smittan flyger inte långa vägar i luften utan det krävs nära kontakt med den smittade för att själv drabbas.
Hur länge är man smittsam?
Vi räknar med att man är smittsam från 1 dag innan till 7 dagar efter man börjat få influensasymtom (symptom). Smittsamheten kan vara lite längre om man fortfarande inte är feberfri efter 7 dagar och även hos barn. Man bör stanna hemma från arbete/skola 1-2 dagar efter man är feberfri.
Källa: Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet
Vilka biverkningar kan man få av Tamiflu och Relenza?
De vanligaste biverkningarna av Tamiflu är illamående, kräkningar och magont. Dessa biverkningar inträffar vanligen bara efter den första dosen av läkemedlet. Frekvensen av dessa biverkningar minskar om läkemedlet tas tillsammans med mat.
Mindre vanliga biverkningar: I mycket sällsynta fall har allergiska hudreaktioner och leverfunktionsstörningar rapporterats.
Andra mindre vanliga biverkningar (hos barn 1-12 år), som också kan vara orsakad av influensan, är diarré, öroninflammation, inflammation i lungorna, bihåleinflammation, luftrörskatarr, försämring av existerande astma, näsblödning, svullna lymfkörtlar.
Andra mindre vanliga biverkningar (hos vuxna och ungdomar från 13 års ålder), som också kan vara orsakade av influensan, är illamående, diarré, bronkit, yrsel, trötthet, huvudvärk och sömnsvårigheter. Sällsynta fall av akut bronkospasm och/eller försämrad lungfunktion efter användning av Relenza har rapporterats hos patienter med underliggande lungsjukdom (astma, KOL) Även hos patienter utan tidigare lungsjukdom finns mycket sällsynta fall rapporterade.
Du hittar mer information om antivirala läkemedel på Läkemedelsverkets webbplats: www.mpa.se/h1n1
Källa: Läkemedelsverket
Alla frågor och svar är från Krisinformation
Andra artiklar:
DN - Vaccinrädsla obefogad menar läkare
Aftonbladet - Blev sjuk - Av Vaccinet
Guide: Välj Rätt Solcellsbatteri i Jönköping
-
Letar du efter ett sätt att lagra solenergi effektivt i Småland? Upptäck
lokala alternativ för att boosta ditt hem med hållbar kraft. Att
införskaffa ett s...
6 dagar sedan
Jag tänker inte vaccinera mig.
SvaraRaderatänker inte utsätta mig för ett vaccin som inte kommer vara verksamt mer än ca 8-9 månader som högst och som inte är ordentligt testat!!
Tror att det var rapporter från Frankrike ang. att regeringen fick det vaccinet med mindre biverkningar och resten fick det andra.
Här ska sprutan tas :)
SvaraRaderaJag ska ta. Inte för att jag är rädd om de i riskgrupperna utan de som inte är riskgrupperna. Som du själv tex. Flera svårt sjuka finns inte i riskgrupperna. Jag vill inte föra över den till dem.
SvaraRadera