söndag 22 november 2009

Pilatesinpsiration NOT...

Som jag skrev så var det ett Pilatespass på konventet. Då jag nyss utbildat mig till Pilatesinsturktör (Stott), så var jag riktigt taggad inför detta pass. Pratade lite med instruktören innan passet och det visade sig att hon gått samma utbildning som mig.

Men när passet väl började, så kändes det som om vi hade gått två helt olika utbildningar för det var så många saker som hon sa som jag inte tyckte stämde.
* Ni skall bara andas med magen när ni kör pilates - När jag utbildande mig så sa vi att man skall andas med bröstkorgen för att hela tiden ha kunna ha en anspänning i magmusklerna
* Ni skall hela tiden ha en anspänning i magmusklerna på ca 30% - Enligt mig så behöver man i många övningar lägga på all anspänning i magen för att skydda ryggraden och för att få en bra träning.
* Många pilatesövningar är lätta att utföra utan pilatesandning, men om ni lägger på den så blir de mycket jobbigare - Enligt mig så hjälper andningen till att göra övningarna lättare, då du får en bättre anspänning i de stabiliserande magmusklerna. Pilates handlar om kontroll. Klart det är jobbigare att ligga på rygg och spänna magmuslerna än att slappna av i dem, men det är ju inte därför man andas som man gör.
* Du har ditt kraftcentrum nedanför navel och det kallas även TRA - TRA är det samma som transversus abdominus (Den tvärgående magmuskeln) och den sitter inte bara nedanför naveln.
* När du andas in skall du slappna av i magmusklerna och du skall spänna dem i utandning - Enligt mig behöver du i de flesta övningar ha ett stabiliserandebukstöd genom hela övningen. Svårt att rulla upp från ryggliggande med avslappnade magmuskeler (vilket vi skulle göra på inandning)
* När vi gjorde knäfällningar (vindrutetorkaren) från ryggliggande med armar ut åt sidan, menade hon att vi inte skulle hålla emot med armarna utan bara med  magen - Om du vill ha den övningen riktigt jobbig för magmusklerna så måste du hålla emot med armarna eftersom tyngdlagen och den lilla understödsytan utan armar gör att du måste tippa om du inte håller emot. Däremot är det viktigt att man i övning aktiverar magmusklerna och håller koll på sitt bäcken så att det inte kommer ut i allt för stor svank.

Dessa påståenden och några andra småsaker gjorde mig rätt irriterad då detta var en inspirationsdag för instruktörer. Vi kör inte pilates på Njoy utan något som kallas Njoy-core, som är en blandning av pilates och core. Tror inte att de som var med på passet igår hade kört så mycket pilates, så de får en väldigt konstig bild av det. Andra saker jag irriterade mig på var att hon körde väldigt få övningar och många repetitioner. Körde t.ex.hundreds 3 ggr i rad. Detta var ju ett inspirationspass och då tycker jag att man lägger in många olika övningar. När jag gick Stott Pilates utbildningen så hade de ett schema med ca 45 övningar  och de flesta av dessa skulle man hinna igenom på ett 60 min pass när man kört det ett tag. Tror att det var 8-9 av dessa övningar som hon hade med (Scapula isolation, cat stretch, single leg stretch, scissors, sidekick, rollup, roll like a ball, hundreds om jag kommer ihåg rätt) plus 3-4 andra övningar. En central del i pilates är ju kontroll på bäckenet och jag saknade hennes instruktioner om hur detta skulle ske och i många övningar och i t.ex.  Sidekick så gick hon från lätt krummad svank till överdriven svank trots att bland det viktigaste i den övningen är att behålla neutralsvank. Dessutom lyckades hon inte få till en enda ryggövning på hela passet.
Oj, det blev ett väldigt negativt och långt inlägg om detta pass.

Jag funderade på om jag skulle prata med henne, men eftersom jag inte hann tänka igenom hur jag skulle lägga fram det så att det blev konstruktivt så hoppade jag över det. Funderar dock på att maila henne mina tankar.

3 kommentarer:

 1. sv: ja visst ska det bli intressant. ;)
  Ne men det är ett förrådsrum som jag lägger in träningmaskiner, den är ju inte riktigt klar än, men snart så, bilderna lägger jag ut när rummet är klart!

  Skulle jag flytta till hus så skulle jag lätt avvänja ett rum till träningsrum :)

  Ha en trevlig söndag.

  SvaraRadera
 2. Det är min sambo som kommer sälja spisarna och han kommer ut med sin hemsida om bara några veckor och så kommer det gå reklam på kanal 5.

  Va tråkigt att du blev så besviken på pilatespasset. Jag tror att det är väldigt olika skolor men det är konstigt att ni hade gått samma utbildning.
  Jag har dock lärt med att man bara ska hålla en 25-30% powerhousespänning men du har lärt dig att hålla en 100%? Det är mycket spännande att läsa om pialtes och se hur andra gör.

  Matilda

  SvaraRadera