fredag 11 december 2015

Julklappstips

Nu är det inte så många veckor kvar innan det är julafton. Om du inte börja tänka på julklappar ännu så är det dags nu. Du vet väl att stress inte är bra för hälsan :)

Här får du lite av mina julklappstips för den som gillar träning (och några till de andra också).

Gymkort
Många tycker att det är kul med omväxling, så kanske ge bort ett 10-kort eller några singelträningar till något annat gym. Finns det något ställe som har lite annorlunda gruppträningspass. De kanske är nyfika på crossfit.

Personlig Träning
De flesta personer som tränar skulle nog ha nytta av att träffa en bra PT. Även om man kan mycket om träning kan det vara kul/bra att få någon annans tankar om hur man skall kunna träna. Ta gärna någon som hat gått 3D-funktionsutbildning då de med största sannolikhet kan hjälpa dig att få bättre rörelsemönster och förebygga framtida problem.

Träningsredskap
Ibland hinner man inte till gymmet eller så är det fint väder utomhus och då kan det vara skönt att kunna träna med egna redskap. Här får du några av mina bästa tips

- Slyngor typ TRX och Junglegym XT. Med dessa kan du träna i princip hela kroppen och det passar både den som är mindre tränad och den som är elitidrottare då man enkelt kan ändra motståndet.
Läs mitt test av slungor här. Jag gillar Junglegym XT som du kan läsa om här. Här finns det också några prisvärda alternativ (Sporttema , Sportgymbutiken och Träningsspecialisten)

- Kettlebells. Jag gillar de med chromade handtag som bl.a. finns på Nordic Fighter. Förutom att göra de flesta övningar som man kan göra med hantlar så kan man svinga kettlebellen. Det kan vara svårt att välja en vikt som passar alla övningar, men man kan också köpa en kettelbell som man kan ändra vikt på, men den är antagligen inte lika skön att träna med. Man kan också köpa en sandball som är ett mellanting mellan kettlebell och sandsäck

- Justerbara hantlar. Den enklaste varianten är den när man sätter på olika många viktskivor (prisvärt alternativ finns på Jula), men vill man ha lite mer avancerade finns de som man kan ändra vikt genom att enkelt vrida på en ratt eller liknande (t.ex. 1-20 kg på Träningsspecialisten, Powerblock eller 5-40 kg på Gymstore)

- Hävräcke/Pull-upräcke. Uppdrag/pull-up är en av de bättre övningarna man kan köra och dessutom kan man fästa slyngor som TRX i dem.

- Motståndslinor från Gun-Ex (finns bl.a. på Get Active) - Dessa redskap passar bäst utomhus då de kräver rätt mycket plats, men de är riktigt roliga att träna med. Man kan använda dem som gummiband, battlerope och motståndsband för löpning. Detta är ett redskap som står högt upp på min önskelista


- Foamroller. Detta är bra för att jobba med för självmassage/rölighet och man kan även träna båltryrka med den. Läs mitt test av foamrollers här.

- Viktväst. Bra redskap för att öka svårigheten på kroppsviktsövningar. Läs mitt test av viktvästar här.

Träningsböcker
Detta brukar alltid finnas på min önskelista.
Just nu finns boken Anatomi Without A Skalpell  på min önskelista.

Några andra tips är
Forma Kroppen och Maximerar din Prestation 2
Maximum Strength
The Calorie Myth
The Paleo Cure
Become A Supple Leopard

För några år sedan frågade jag några träningsprofiler efter deras bästa julklappstips vad det gäller böcker
Julklappstips-böcker del 1
Julklappstips-böcker del 2
Julklappstips-böcker del 3
Julklappstips-böcker del 4

Träningsdvds
Typ sådana som man tränar med framför TVn som t.ex. Tapout XT (inte testat den själv, men syrran gillar den). För den som gillar att lära sig mer så finns det ju bl.a. Secrets of ... serien av Gray Cook. Många filmer finns nu nedladdningsbara så då slipper man ju frakt och ev. tull om man beställer från USA. Otpbooks.com, TRXtraining.com och Gray Institute är exempel på ställen där man kan köpa nedladdningsbara filmer. Vill man lära sig mer om de olympiska lyften så kan man köpa en nedladdningsbar version av Greg Everetts DVD här

Spel och Kokböcker
För den som inte gillar träning kan jag rekommendera två stycken sällskapsspel som jag tycker är riktigt roliga
Splendor
Ticket to Ride - Europa

Kokböcker är också ett tips och jag gillar boken Clean Cooking


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar