torsdag 9 december 2010

Julklappstips - Böcker del 1

Personligen så gillar jag böcker om träning, kost och hälsa, även om jag tyvärr inte hinner läsa så mycket som jag vill.
Nu kanske det är fler än jag som har träningsböcker högst upp på sin önskelista nu inför jul.
Så för både er och min egen del så har jag tagit kontakt med ett gäng bloggare och personliga tränare.
Jag frågade dem efter deras 3 bästa böcker inom träning, hälsa eller kost och även om de har några andra bra tips på hur de får tag på information och inspiration.
Kommer presentera deras svar i en serie inlägg.

Min egen önskelista toppas nu av
The Paleo Solution: The Original Human Diet av Rob Wolf
Zonen - Ät för en bättre livskvalitet av Barry Sears
Stretching for Functional Flexibility av Phill Armiger
The Compete Guide to postural training av Kesh Patell
(Ni får några mer av min önskelista i senare inlägg)

Jag brukar oftast beställa böcker från Kulturbutik.se eftersom de är billigast, men de har inte likastort sortiment som t.ex. Adlibris

Vi börjar med en av mina inspirationskällor, nämligen Jacob Gudiol som är en av de som skriver på Träningslära.se

Hans tre bokförslag är
Science and practice of strength training: Väldigt bra introduktion till styrketräning.

Starting Strength: En bra introduktion till träning med skivstång.
Lore of Running: Det mesta kring löpning. Noakes har en del "egna" åsikter men han är bra på att tala för sin sak och där finns mycket intressant i boken.

På frågan om andra inspirationskällor svarar han:
När det gäller hemsidor, DVD, kurser och liknande läser och ser jag på en massor. Tar med mig lite från det mesta men det är få som jag tycker är riktigt bra, särskilt när det gäller DVD. Följande sidor är dock grymma.

http://www.sportsscientists.com/
http://ngruppen.blogspot.com/
http://www.functionalpathtrainingblog.com/
http://www.bodyrecomposition.com/

Kurser kostar ju en massa pengar och oftast ger de mer i socialt umgänge än vad de ger i kunskap. Om man är intresserad av styrketräning över grundnivå tycker jag faktiskt att vår utbildning är väldigt bra. Där går vi igenom mycket mer än bara några övningar och/eller ett visst träningsredskap.

Jag har också fått svar på en av mina gruppträningsfavoriter, Magnus Ringberg, sjukgymnasten som själv skrivit några bra böcker (Funktionell träning och Stora Ryggboken)

Hans tre böcker är:
Dancing the body of light av Dona Holleman: Underbar bok av en fantastisk kvinna om man vill lära sig om yoga och fördjupa sina kunskaper. Otrolig rörelsebank och hennes delar med rörelseanalys är så intressanta.

Att välja glädje av Kay Pollak: En bok om att få ett bättre liv. Det handlar om lära sig att allting handlar om inställning och hur man väljer att reagera.
Tarmen - din hälsa av Eva Bladh (Helhetshälsa): All hälsa startar från maten. Bra basbok om du vill lära dig om kroppens matsmältning och vad man ska tänka på för att stötta kroppens centrala system.

Har ni några boktips som ni vill dela med er av eller så har ni kanske läst någon av böckerna så lämna då gärna en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar