torsdag 16 januari 2014

Viktminskningstips

På en del bloggar inom LCHF har det lagts upp viktminskningsskolor.
Här har ni några exempel

Primalscienista.com (hennes nya blogg är High fat fitness)

Lifezone.se

Kostdoktorn.se

Kostdoktorn.se

Även de som inte skriver om LCHF har ju lite idéer

Hur man deffar (Träningslära.se)

Deff en guide (Kolozeum forum)

Gå ner i vikt (Styrkelabbet)
Kost vid Deff (Styrkelabbet)

Guide till fettförlust och viktminskning (Defygravity på Fitnessguru)

Guide för att lyckas med viktminskningen (Tränasmart.se)

Bantningsguiden.com

Viktvägvisaren.se

Dietguiden.com

Själv tror jag att det finns många olika metoder för att gå ner i vikt och att det är olika vad som passar bäst för en viss individ (både psykologiskt och vad som fungerar bäst för kroppen).  Jag gillar tankarna bakom stenålderskost och paleo, men mest för att öka sin hälsa och sitt välmående, men det fungerar också för viktminskning. Jag tror att de flesta skulle må bättre av att plocka bort gluten ur sin kost, framförallt för att må bättre.  Har själv inte testat periodisk fasta så mycket, men tror att det är en väg till viktminskning och en mer vältränad kropp.
För mig fungerade Fitnessfightens metod väldigt bra. Där reducerar du energiintaget och äter en relativt hög andel protein, relativt lite fett och moderat med kolhydrater. Sedan skall man träna 1 timma varje dag. För min del så fungerade det med ett större fettintag och ett mindre kolhydratintag när jag modifierade det lite sista gången jag körde (mina resultat 2011 och 2013). En stor del kommer nog från motivationen av själva tävlingsdelen.

Att gå ned i vikt genom att svälta sig är sällan någon bra idé. De flesta som kör sådana dieter går upp allt igen (eller mer) efter ett kort tag. Försök att gå ner i ett långsamt tempo och försök att bibehålla eller öka din muskelmassa så gott det går. Om du drar ner på kolhydraterna så räkna med att det tar några veckor och upp till en månad innan kroppen ställer om sig till att förbränna fett effektivt.

Vågen är inte det bästa mätinstrumentet. De flesta vill ju faktiskt gå ned i fettvikt och då kan faktiskt vågen (vikten på hela kroppen) till och med gå upp även om du tappar fett. Bättre att mäta omkretsen på olika ställen på kroppen som t.ex. magen, bröst och höften. Tips är att mäta sig vid samma tidpunkt på dagen varje gång, förslagsvis på morgonen när man vaknat. Ett annat sätt att utvärdera sin väg mot ett mer vältränat jag är att ta kort framifrån, från sidan och bakifrån (ev. också en ansiktsbild) och jämföra hur man ser ut. Många nuförtiden har ju badrumsvågar som mäter fett% med hjälp av bioimpedans. Det faktiska värdet av dessa mätningar skall man ta med en nypa salt. Men om man vill se sina egna framsteg (jämför sina värden med varandra) kan det fungera om man mäter på samma tidpunkt och med liknande förutsättningar när det gäller träning och kost före mätningarna. Dock misstänker jag att om man drastiskt ändrar andelen kolhydrater i kosten (upp eller ned) så stämmer inte dessa värden. Min tanke är att det beror på att bioimpedans mäter hur snabbt en liten strömstöt färdas i kroppen och eftersom muskler och fett innehåller olika mycket vatten, vilket gör så kan man räkna fram hur mycket fett det är på kroppen. Kolhydrater binder rätt mycket vätska så om man drastiskt ändrar andelen så ändras vätskebalansen.

Mina egna snabba tips för viktminskning och bättre hälsa är:
- Undvika spannmål (pasta, bröd m.m.) och socker.
- Ät relativt mycket protein då det mättar bra och kräver mer energi för att brytas ned.
- Var inte rädd för fett. Jag gillar framförallt kokosfett. Mättat fett är enligt mig inte farligt. Men ät inte transfetter. Undvik också oljor som är rika av Omega-6 fetter.
- Lägg tonvikten på näringsrik mat som t.ex. kött, inälvsmat, ägg och grönsaker.
- Ät grönsaker tillsammans med fett så tas många vitaminer upp bättre
- Ät fisk flera ggr per vecka (eller ta tillskott av fiskolja)
- Drick ordentligt med vatten (törst kan ibland blandas ihop med hunger)
- Ät tills du är mätt, men inte proppmätt (men se nästa punkt). Man behöver inte äta upp hela tallriken om man redan blivit mätt. Vill man inte slänga mat så spara det i kylskåpet eller frys in.
- Ät långsamt, tugga maten ordentligt och stressa inte direkt efter maten. Mättnadssignalenerna kommer inte så snabbt. Ta mindre portion och vänta lite med att ta nästa portion, om du fortfarande känner dig hungrig efter ett tag så kan du ta en liten portion till
- Om du blir sugen så fundera på varför? Har du ätit för lite, är du stressad eller ledsen? Är det tröstätning?
- Ha inte skräpmat/godis/snacks lättillgängligt
- Räkna kalorier några dagar för att se hur mycket energi du äter, men gör det inte varje dag och under en längre tid, då det tar mycket tid som du skulle kunna lägga på andra saker som du mår bra av.
- Sov ordentligt. Gå och lägg dig i tid och gå upp lite tidigare hellre än att vara uppe länge för att sedan ta sovmorgon.
- Försök minska din stress.
- Var fysiskt aktiv i vardagen, styrketräna rätt tungt och lägg till några snabba HIT-pass (High Intervall Trainning) med helkroppsövningar. Undvik lång uthållighetstränining då den stressar kroppen rätt mycket och ökar din hunger. Tränar du mycket och intensivt så bör man inte dra ner för mycket på kolhydraterna under en längre tid.
- Hitta en träningsform som du tycker är rolig. Den träning som blir av är den bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar