lördag 4 januari 2014

Topp 12 Podcasts

Jag försöker lyssna på Podcaster så ofta som möjligt. Det blir mest om kost, men även några med träningsfokus. Jag brukar göra det när jag går promenader med hunden, städar eller åker bil. Tyvärr hinner jag inte lyssna till alla mina favoriters podcaster.

Mina favoriter är
1. The Paleo View - En podcast med Stacy Toth (Paleoparents) och Sarah Ballantyne (The paleomom). En trevlig podcast som tar upp alla möjliga ämnen inom paleo. Den är inte för invecklad, men man man får ändå mycket bra kunskap. Ibland tar de in gäster i podcasten, men oftast pratar de själva. Sarah håller på att skriva en bok om paleokost för automimmuna sjukdomar och min uppfattning är att hon kan väldigt mycket och att hon läser mycket vetenskapliga artiklar (hon jobbade förut som forskare). Gillar framförallt delen som kallas "Sience with Sarah" som finns in nästan varje podcast. Både Stacy och Sarah har haft mycket autoimmuna sjukdomar och kraftig övervikt och det är kul och intressant att höra hur deras paleoresa har hjälpt dem och deras familjer till ett bättre liv. Dock kan det ibland bli lite svårt att ta till sig deras budskap om hur dåligt det är att inte äta paleo (de och deras familjer mår dåligt om de äter något annat) då man själv och ens familj inte har så stora problem. I början så pratade de väldigt mycket om hur man beter som som förälder, medans man i senare avsnitt prata mer om paleo i andra situationer. Blir ofta prat om paleo för de med autoimmuna sjukdomar. Är ni nyfikna på vad man tar upp så firade de för ett tag sedan 1 år genom att sända en podcast där de klippt ihop sina bästa klipp från olika podcast. Så lyssna gärna på den.

2. Strength of Evidence - Brett Conteras och Jonathan Fass håller i denna väldigt intressant podcast där de granskar olika ämnen utifrån ett vetenskpligt perspektiv. Exempel på ämnen som man tagit upp är Crossfit, Paleo, To Squat or not och Neck packing.  I shownotes så får man länkar till mer läsning och de vetenskpliga artiklar som de använt. Väldigt intressant podcast som tyvärr inte har så många avsnitt ännu och nu var det ett tag sedan de släppte något.

3. The Smarter Sience of Slim - Jonathan Bailor och Carrie Brown håller i denna podcast som handlar om att gå ned i vikt och leva hälsosamt. Jonathan har under drygt 10 år sammanställt vad forskningen säger om detta och förklarar det på ett relativt lättsmält och underhållande sätt. Han menar att genom att äta mer av rätt mat och att motionera kortare tid så kommer man "slimma" till sig. Förordar framförallt att äta grönsaker (ovan jord) och en hel del protein. Det är inte en kost med överdrivet mycket fett, men han förordar att man skall äta fett av rätt sort, även om han ofta förordar att man väljer den fettsnåla varianten av vissa livsmedel. Om man vill veta mer om hur man skall träna så får man hoppa fram till avsnitt 28. Träningen sker efter en metod med långsam excentrisk träning
Jag tycker att han har en vettig förklaringsmodell som går åt paleohållet, men är lite snällare då han tillåter mer saker. Varje avsnitt är ca 30 min långt och det citeras en hel del forskning.

4. Revolution Health Radio med Chris Kresser. Chris är en av de personer i paleovärlden som jag har störst respekt för. Det beror på att han nästan alltid bygger sina påstående på vetenskap och om det saknas vetenskap så talar han om att så är fallet. Dock kan hans podcasts ibland bli lite invecklade och han har kanske inte den roligaste rösten att lyssna på. Men man lär sig nästan alltid något nytt när man lyssnar på honom.

5. Paleohacks podcast med Clark Danger - Clark intervjuar olika personligheter inom paleovärlden. Väldigt många intressanta personer som är experter inom olika områden. Ofta väldigt lärorikt.
Exempel på gäster är Tom O´Bryan (Gluten), Melissa Hartwig (It starts with food), Jimmy Moore (Kolesterol), Paul Jaminet (Perfect Health Diet), Abel James (Fatburning Man), Diane SanFilippo (Practical Paleo), Sarah Fragoso (Womens Health) och Craig Ballantyne (Turbulence Training).

6. Fitcast - Denna podcast tar både upp träning och kost från lite olika perspektiv. Jag har börjat lyssna bakifrån så jag kan inte uttala mig om hur den var i början. Kevin som leder showen bjuder in många intressanta gäster som t.ex. Kelly Starrett, Eric Cressey, Martin Rooney, Dan John och Mike Boyle.

7. Latest in paleo med Angelo Coppola. En rätt så filosofisk podcast, men som även har mycket ljudklipp från olika tal och youtubefilmer. Ibland så intervjuar ha någon känd person inom paleo. Innan denna podcast hade Angelo en annan podcast som heter This week in paleo och den gillade jag också. Tyckte faktiskt bättre om de första avsnitten (från Latest in Paleo) då Angelo bl.a. hade en punkt som kallades the blogg of the week. Vissa avsnitt är superbra, medans de ibland inte ger så mycket överhuvudtaget.

8. Paleo Lifestyle and Fitness med Sarah Fragaso (Everyday Paleo) och Jason Seib. Sarah och Jason pratar om både träning och kost. Det kommer också familjefrågor. Gillade Sarahs egna podcast Paleo Talks som handlade mycket om hur man får ihop det med familjen och barn (

9. Paleo Solution med Robb Wolf & Greg Everett - Detta var den första podcast som jag lyssnade på. Rob Wolf är ett av de största namnen inom paleorörelsen, Gillade verkligen de första avsnitten (ca 100) då dessa alltid gav massor av kunskap som man kunde ha nytta av. På senare tid så tycker jag att det har blivit lite mer invecklade frågor som ofta inte ger så mycket information som just jag kan använda. Det är också rätt mycket frågor om träning vilket är kul. Hur som helst så tycker jag om denna podcast, men den kan också bli lite invecklad ibland.

10. Paleomagazine Radio - Många intressanta intervjuer. Oftast är det någon känd "paleo guru" som blir intervjuad och i andra delen är det någon mer okänd utövare med koppling till den första intervjun (som typ har följt dens råd eller liknande).

11. Fysiopodden (på svenska) - Ett gäng sjukgymnaster som pratar om hur det ser ut med vetenskap inom olika områden inom träning och sjukgymnastiken. Vissa avsnitt är väldigt intressanta, men ibland blir det lite mycket snack om konditionsidrotter och fotboll vilket jag inte är så intresserad av.

12. Body Radio (på svenska) - Alex Danielsson och Andreas Guiance är värdparet för denna podcast. De intervjuar olika personligheter inom träning och kostvärlden. De börjar först med att snacka lite kort  själva och efter intervjun så har de ett lite längre eftersnack (där de ofta delar med sig av vintips. Hur intressant den är beror ju till stor del på gästen. Själv är jag inte så intresserad av byggning och bodybuilding. De har ätt ofta har gäster som håller på med det och de avsnitten brukar jag hoppa över men det finns också en hel del andra gäster som jag gillat att lyssna på.

Tyvärr så är det svårt att följa allt för många olika podcast. Här är några som jag tyvärr inte har lyssnat på så mycket, men som jag tror är bra.
Balanced Bites med Diane Sanfilippo & Liz Wolfe
Underground Wellness med Sean Croxton
The Living La Vida Low Carb Show med Jimmy Moore - Så himla många avsnitt så jag har bara lyssnat på några få och de har varit riktigt bra.

Vad brukar ni lyssna på för podcasts?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar