tisdag 7 januari 2014

Kosttillskott för en bättre hjärna

Har ju nyss läst Mark Hymans bok The  Ultramind Solution som handlar om hur man kan stärka hjärnan med rätt mat, tillskott och rätt livsstil. Man kan väl säga att han förespråkar en lågkolhydratspaleo även om det inte riktigt stämmer in på alla matval. Han menar dessutom att man även om man äter en väl sammansatt kost även behöver en hel del kosttillskott om man har problem med hjärnan.


Själv har jag faktiskt ett riktigt dåligt minne som jag gärna skulle vilja förbättra och därför försöker jag nu följa hans råd om kosttillskott (följer dock inte hans diet fullt ut ännu). I varje kapitel fick man svara på frågor för att avgöra om hur stora problem man hade med just det område han tog upp i det kapitlet. Nu fick jag inte några jättehöga siffror på några av dessa formulär så jag kanske inte har superstort behov av alla de tillskott som rekommenderas.

Det blir en hel del olika kosttillskott för min del nu och för att spara tid så beställde jag en pillerdosett i storleken XL (Apex, 7-Day Ultra Bubble-Lok Pill Organizer, XL) från Iherb som kostade ca 2$. Nu behöver jag bara öppna alla burkar 1 ggr per vecka och fylla den, vilket spar en hel del tid.

Vilka kosttillskott tar jag nu då?
D-vitamin och fiskolja har jag länge tagit som tillskott och det är något som jag tror de flesta skulle må bra av att ta (och det rekommenderades). Ett annat tillskott som jag också tagit ett tag är magnesium och det rekommenderades också i boken. Fick ju ett tillskott från Gymgrossisten med ZMA (zink, magnesium och B6) som skall höja testosteron nivåerna (om de är sänkta), men alla dessa ämnen tas även upp i boken för att hjälpa hjärnan. Även om jag äter yoghurt varje dag och surkål då och då så tror jag på att äta probiotika som tillskott för att hjälpa magen att må bra, så det fortsätter jag med (fanns även med i boken).
Andra tillskott som jag nu tar är
* B-vitaminkomplex av B-6. B-12 och Folsyra
* Selen
* Q10

Något som Mark rekommenderade i boken är att man även tar ett multivitamin tillskott. Så då passade det ju bra att jag fick Only One Advanced från Gymgrossisten. Detta är en multivitamin som dessutom har tillskott av Olivbladsextrakt (oliola) och Astaxanthin. Oilola sägs skydda mot oxidation av LDL kolesterol. Astaxanthin skall vara en väldigt bra antioxidant och här under kan ni höra ett youtubeklipp om det.Några tillskott som jag tar nu skall tas på tom mage. De är lite svårare att komma ihåg att ta (tar de andra i samband med frukost) så de har jag missat rätt ofta. Det ena tär DMAE och det andra är ett tillskott som jag hittade på Iherb och som fått många bra recensioner där. Det heter Neuro Optimizer och innehåller CDP Choline (cytidine 5'-diphosphocholine), Phosphatidylserine, Alpha Lipoic Acid, Acetyl L-Carnitine, L-Glutamine aoch Taurine

I min mix av kosttillskott så finns det också några saker som jag testar och kör slut på burken.
En av sakerna är Ripped Hardcore (fettförbrännare) som jag inte märk av någon skillnad på och Maca.
Än så länge har jag inte upplevt att mitt minne blivit drastiskt bättre även om jag upplever det som lite bättre i vissa avseenden (kan ju också vara lite placebo), men jag fortsätter att testa ett tag.

Mark tar också upp hur kvicksilver (och andra gifter/ tungmetaller) påverkar hjärnan negativt. Kom då på att jag har amalganlagningar som ju innehåller kvicksilver. Så jag har också börjat läsa om amalgansanering, men är lite fundersam på om man vågar rota i det, då en del blivit sämre då de blivit påverkade av kvicksilvret då det blir fritt i själva saneringen. Vore ju intressant att mäta om man har för mycket kvicksilver i blodet, men jag vet inte om det går att få ett sådant test hos läkaren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar