torsdag 1 augusti 2013

Passar på att lägga in rörlighet

Något som jag är lite dålig på är att lägga in rörlighetsträning. Har i och för sig lagt in en del sådant i mina träningspass när jag haft lite besvär av axeln och armbågen. Men i och med att jag inte tränar så långa pass, så försvinner ju en del av min tid till att köra styrka. Så nu försöker jag komma på att lägga in rörlighetsövningar och självmassage vid andra tillfällen.

Exempel på när jag lägger in dem är

* När jag nattar Elvira så jobbar jag med foamrollern på lats, bröstryggen, säte och vader. Ibland blir det vadstretch och höftstretch (pigeon stretch).

* När jag leker med Elvira på golvet kan jag försöka vara i djup benböj position eller så stretchar jag djupa vadmuskeln (soleus) eller sätet (pigeon stretch).

* Framför TV:n. Antingen så gör jag övningar där jag ser TV:n eller om övningen kräver att man inte kan se TV:n så gör jag det i reklampausen.

* När jag ligger i sängen och läser så kan jag ibland göra det i någon stretchposition. Självklart kan man stretcha när man läser på andra ställen än sängen.

* Du kan stretcha medans du borstar tänderna. Stå på ett ben och stretcha låret så får du även träna lite balans. Den tvådelade vadmuskeln (gastrocnemius) kan man också stretcha.

* Kan jag inte somna så brukar jag massera nacken eller bröstet på mig själv (med händerna eller en liten boll). Har man en hård madrass kan man lägga en liten boll på den och massera mellan skulderbladen.

Du kommer säkert på fler tillfällen då man skulle kunna lägga in lite rörlighetträning, stretch eller självmassage. Det gäller bara att komma ihåg att man kan göra det.

Själv så försöker jag alltid att hålla en stretch i minst 1 min, men gärna i 2-4 min för att få en bra effekt.
Man behöver inte vara varm för att stretcha, men var försiktig och lyssna på kroppen.

Denna höft-/lårtstretch passat bra framför TV:n

Här några andra tips från Kelly Starrett på Mobilitywod.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar