fredag 30 augusti 2013

Märgben, oxhjärta och Johan Jureskog

Igår så åt jag oxhjärta till lunch och märgben till middag.

Kollade runt lite efter recept på hjärta, men hittade inte så mycket. På något ställe stod det att man skulle halstra det, vilket jag först inte visste vad det innebar. Men jag tror att det är att man steker eller grillar det på hög värme en kort stund (någon som vet mer exakt?). Men då antar jag att det inte blir tillagat i mitten och det är jag inte så förtjust i. Samma person menade att det annars skulle tillagas under lång tid (några timmar) för att köttet skulle bli gott och mört. Jag körde väl en liten blandning och stekte först på det på hög värme och sedan la jag det i en annan stekpanna på lägre värme där jag hade fräst upp en lök, 2 vitlöksklyftor (finhackade) och lite champinjoner. Kryddade köttet med svartpeppar, salt och cayenepeppar. Hällde sedan i lite grädde och lät det puttra i ca 30-40 min. Några av bitarna blev riktigt bra, medans några hade lite mer tuggmotstånd. Slängde också i lite rårörda lingon i slutet och jag tycker att det blev riktigt gott. Till det så blev det vitkål och blomkål med lite olivolja och örtsalt på.
Kommer helt klart göra om detta fler gånger. Supernyttigt och så kostar det bara 28 kr/kg. Rekommenderar helt klart att ni testar. Men nästa gång så gör jag lite mindre bitar och låter det puttra lite längre, så att alla bitar blir bra.

Märgben var helt nytt för mig (förutom när jag köpt det till hunden). Försökte läsa mig till vad man kan göra med det förutom att göra buljong och soppa. På de flesta ställen så gjorde de dem i ugnen med salt och peppar på så det gjorde jag också. Hade dem inne i 200 grader i ca 15 min. Märgben är ju mestadels fett och enligt vissa kockar så är det en delikatess. Vad tyckte då jag? Även om jag tycker att det är helt OK att äta fett och att det inte är farligt (om man inte blandar det med mycket snabba och processade kolhydrater) så var det lite konstigt att äta det i början. Det är inte segt som en fettrand på en köttbit utan mer som smör fast lite mer geleaktigt. Kan väl inte påstå att jag tyckte att det var en smaksensation, men det var inte äckligt. Helst hade man velat haft benen uppskurna på längden, men i och med att de inte har någon köttdisk på Citygross där jag handlar så fick jag ta dem när de är uppskurna åt andra hållet. Då hade man kunnat sprida ut kryddningen mer och det hade nog blivit godare. Här var kilopriset ca 25 kr, men om man bara skall äta märgen så blir det faktist rätt dyrt. Jag tog och vägde några av märgbenen  innan jag la dem på tallriken (och då hade det redan runnit ut lite fett i ugnsplåten) och de vägde då 385 g. När jag hade ätit upp märgen så vägde jag benen igen och de vägde då 321 g, vilket innebär att jag åt 64 g märg, vilket ger ett kilopris på ca 150 kr/kg. I och för sig så kan man använda benen till att göra buljong av.


Här kan du läsa mer om märgben och lite recept
Paleo diet lifestyle.com (engelska)
Vin och gastronomi
Gjutjarnsgrytan.blogspot.se
Artikel från Sveriges radio
Lev Paleo

Kollade på Kockarnas kamp på 4:an igår och då var det lite roligt att på middagen (menyn bestämdes av kocken Johan Jureskog) så tillagade de inälvsmat. Kul att se att fler än jag vill få in mer sådant i kosten. De gjorde grisfötter och oxkind. Får väl se om efterfrågan på oxkind går upp efter programmet. I och med att Johan pratade om att hans passion är inälvmat så kollade jag om han hade skrivit någon receptbok och det hade han gjort (24 timmar Receptbok), men den var slut på de vanliga internetbokhandlarna, men den fanns att beställa från Papercut så då beställde jag ett exemplar. Får hoppas den är bra för den kostade nästan 350 kr inkl. frakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar