fredag 30 augusti 2013

Vetenskap bakom Paleo?

Hur mycket vetenskap finns det bakom paleo?
Jag är tyvärr inte så bra på att läsa vetenskapliga artiklar, men av vad jag förstått av olika bloggar och podcast är att det inte finns så många studier (av tillräckligt bra standard) där man ätit paleokost och jämfört det med någon annan kost under längre tid. Men det finns en hel del studier på delar av paleokosten (t.ex. problem med gluten, att det är bra att minska sitt intag av omega-6 fetter mm). Sedan finns det ju väldigt många som själva upplevt väldigt bra resultat och även blivit av med vissa sjukdomar sedan de börjat äta en paleokost.

På träningslära.se och tränastyrka.se så har man tagit upp några studier kring paleo. 

I podcasten The Srenght of Evidence (som är en av mina favoritpodcaster) så diskuterar man vetenskapen bakom paleo (i podcast 4). Rekommenderar er att lyssna på den om ni är intresserade av paleo.

Här kan ni läsa om ett intressant försök på paleokost  som gjorts av Karl Hulten. Tror inte det är en publicerad studie, men det var intressanta resultat.

Även om det kanske inte finns så mycket forskning på paleokosten, så får man ju ta i beräkningen att man faktiskt inte fått fram varken positiva eller negativa resultat. Så att omkullkasta paleo för att det inte finns stora vetenskapliga studier känns ju dumt, eftersom det finns så många som har fått så bra resultat. Det vi vet är ju att den kost som de flesta äter idag inte verkar vara den bästa då vi har så många sjukdomar och övervikt. Det stora är ju att det inte gjorts så många stora bra studier där man jämfört en paleokost mot andra koster ännu, så man kan egentligen inte gå på så mycket mer än vad man hör av andra och hur man själv reagerar på kosten/livsstilen. Det jag gillar är att det ofta räcker med att testa i 30-60 dagar för att se hur kosten påverkar just sig själv och därefter kan man introducera saker som man saknar och se hur man reagerar. Så min uppmaning är att våga prova. Det kan ju vara så att du kommer må och prestera bättre än vad du gör nu och vad är då 30-60 dagar av ditt liv jämfört med att må bättre?

Några namn som jag respekterar då de verkar ha koll på vad forkningen säger är Chris Kresser och Mat Lalonde, så sök gärna efter dessa namn om ni vill lära er mer om kostens påverkan på oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar