onsdag 18 april 2012

Bloprovsresultaten


Här ser ni mina resultat av blodproven jag tog veckan innan jag började köra paleo på allvar. I och för sig så har jag ätit åt paleohållet hela året, men "fuskat" en hel del med t.ex. youghurt och musli till frukost och så har vissa luncher/middagar varit långt ifrån paleo. Dessutom har jag använt Whey proteinpulver.

Att jag valde just dessa prover beror på att många av dem nämns i Robb Wolf´s bok The paleo Solution. Problemet är att de värde som han skriver är i mg/dl och att jag nu då måste omvandla mina värden som är i mmol/L (eller nmol/L) för att kunna avgöra om jag följer hans rekommendationer.  För att krångla till det ännu mer så visade det sig att man hade olika omvandlingsvärden beroende på vilket prov det gällde. Nu hittade jag en bra sida med en kalkylator på här som jag sedemera använt för att tolka mina resultat.

Allt som allt så kostade dessa prover mig ca 1400 kr. De flesta vårdcentraler ville inte ens göra det även om jag betalade proverna själv eftersom jag inte var sjuk. Men tillslut så hittade jag en privat vårdcentral som kunde göra dessa. De dyraste proverna var testosteron och D-vitamin.

HbA1c - Här mäter vi hur mycket socker som fäster på de röda blodcellerna. Och eftersom de röda blodcellerna byts ut efter ca 120 dagar så får du här ett blodglukosvärde över tid. Robb menar att om du ligger över 5 (42 mmol/mol) så har du större risk för olika sjukdomar och att man bör ligga på någonstans på 4 (31 mmol/L).  Jag hade 38 mmol/mol (4,7). Här använde jag denna kalkylator.
Efter att jag gjort detta test så stötte jag på ny information om att detta kanske inte var ett så bra test, då blodcellerna verkar bytas ut olika fort på olika personer och att det då blir missvisande. Läs mer vad Chriss Kresser skrivit om det här. Han rekommomenderar istället att man testar fructosamine.

Triglycerider - Robb rekommenderar 50 mg/dl (0.565 mmol/L) - 80 mg/dl (0.9 mmol/L eller lägre. Jag hade 0.5 mmol/L (0,44 mg/dl) så det måste nog räknas som rätt bra värde.

D-vitamin tyckte jag att det var viktigt att kolla upp då det enligt mig är en viktig vitamin som påverkar mycket i kroppen. Kändes bra att jag hade ett värde på 96 nmol/L. Undrar bara vad det hade legat på om jag inte börjar supplementera med D-vitamin i början av året.  Här kan ni läsa min bokrecension  av en bok om D-vitamin och där finns också länkar till mina inlägg om D-vitamin som jag tycker ni bör kolla på om ni inte gjort det.

CRP - C-reactive protein mäter inflamationer i kroppen. Jag hade ett värde under 5.0 vilket skulle vara ett godkänt värde. Detta värde missade de första gången jag var där och jag fick istället göra det på plats. Fick det inte nedskrivet så jag vet inte vilken enhet det är i. Robb Wolf vill se ett värde under 1 mg/l.

Magnesium tog jag på eget iniativ då jag tyckte det lät intressant. Mitt värde var 80 mmol/L (194 mg/dl) och det ligger ungefär mitt i referensvärdet som är 70 nmol/L (170 mg/dl) -95 mmol/L (235 mg/dl)
Här kan du läsa en artikel om magnesiumtester (på engelska) och här är en artikel på svenska från Immun.se

LPK (leucocytpartikelkoncentration) är en gemensam beteckning för blodets vita blodkroppar. Vita blodkroppar medverkar i kroppens infektionsförsvar. Vid bakteriella infektioner stiger vanligen LPK. Detta tog jag då Robb nämde det i en podcast. Men det ser ju normalt ut

Här kan du läsa om mina testosteronvärden
Och här om mina kolesterolvärden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar