lördag 7 april 2012

Inte superbillligt med paleo

Svårt att äta paleo billigt. En rekommendation är väl att man skall försöka få i sig ca 1 g protein per kroppsvikt i amerikanska lbs. Jag väger ca 69 kg och det blir ca 152 lbs. För att få i mig det kan jag t.ex. äta ca 700 g kyckling/lövbiff eller 4 burkar tonfisk. Billig kyckling kan du ibland få för ca 50 kr/kg, men då är det oftast 10-20% vatten i dessa förpackningar. Om det är rea på tonfisken så ligger kan en burk gå på 10 kr (140 g tonfisk) vilket ger ett pris på ca 71 kr/kg. Billig lövbiff kostar ca 99 kr/kg. Skulle du då bara äta lövbiff (för att enkelt kunna räkna på det) så kostar bara köttet 2079 kr per månad. (räknat på 30 dagar). Siffran för tonfisk och för kyckling (10% vatten) blir ca 1200 kr/mån.
Skall man dessutom köpa ekologiskt och organiskt så ökar beloppet. Nu finns det i och för sig protein i en del andra livsmedel som man äter så det kanske inte blir exakt så mycket kött/kyckling/fisk.

Grönsaker ligger ju ofta på ett kilopris på 20-60 kr/kg och jag uppskattar att jag äter ca 700 g per dag. Det blir ca 630 kr/månad (räknat på 30 kr/kg). Nötter ligger mellan 90-200 kr/kg. Kokosmjölk på 30-50 kr/l. Ett tips där är att köpa färdiga wokgrönskasblandningar i frysen. Ligger ofta på mellan 20-30 kr/kg och så blir det inte dåligt så snabbt som färska grönsaker. Finns i och för sig vissa rotfrukter som är hyfsat billiga.

Igår så handlade vi inför påskhelgen och bara frukt och grönsakerna kostade ca 400 kr

Olivolja och avikado som är bra fettkällor är ju inte heller så billiga även om man där får betänka att man får mer energi från dem. Framförallt avokado blir rätt dyrt, då man rätt ofta får slänga dem då det är svårt att hitta de som är bra. Testade för några veckor sedan att köpa ätmogen avokado som är svindyrt. Åt den första samma dag, men den andra väntade jag med 2 dagar till och då var den helt brun. Inte så kul, men jag klagade och fick ett tillgodokvitto.

De senaste veckorna har jag försökt läsa tidningen om vart det är billiga proteinkällor. Har bl.a. varit på Ica några gånger och köpt svensk ytterfläskfile för 40 kr/kg och även nötfärs för 40 kr/kg. Köpte även färsk laxfile (odlad) för 89 kr/kg och där får man ju en hel del energi för pengarna i och med att det är mycket nyttigt fett i den. Kycklingfile brukar jag köpa på Lidl där man kan köpa 2 kg för 99 kr.
Det går åt en hel del bacon nu och då brukar jag köpa flerpack vilket blir lite billigare (men ligger ändå på ca 40 kr/kg).

matpriskollen kan man kolla upp vilka extrapriser man har i sin stad. Den finns också som en Iphoenapp, och den gillar jag skarpt..

Om någon har tips på billiga naturliga proteinkällor (som inte är processade) eller billiga (och goda) grönsaker så tar jag gärna emot dem. Tycker det är svårt att hitta proteinkällor som är billigare än 40 kr kilot

Så det är inte lätt att äta paleo billigt, men man får mycket näring och hälsa för pengarna.
Och i slutändan får man fråga sig om det inte är värt att lägga lite extra pengar för att må bra och undvika sjukdomar.

1 kommentar:

  1. Just billigt och kvalitet brukar ju inte rimma så bra.
    Ett tips är att köpa kött som är nära bäst före-datum och som affären säljer ut billigare (jag har sett 30-50% mot ordinarie pris). Det man får göra då är att anpassa matlagningen efter det som finns för dagen.
    Ännu billigare är det förstås att ägna sig åt containerdykning. =)

    SvaraRadera