lördag 7 januari 2012

Paleokost

Igår satte jag igång med att börja äta enligt paleokosten. Tänkte testa det i ca 30 dagar för att se hur jag mår och presterar på en sådan kost. Har beställt boken The Paleo Solution av Robb Wolf och fick den i veckan. Har bara börjat läsa den, men om det han skriver i början av boken stämmer så kommer jag (och de flesta andra också) må bättre av en sådan kost. I förrgår skrev vår dagstidning Nerikes Allehanda om en kille som åt enligt paleo för att hålla sina sjukdomar (som vanlig sjukvård bara kunnat lindra med mediciner) i schakt. Tror bl.a. att det var reumatism han hade. Han var i och för sig rätt extrem då han dessutom levde i en jordkällare.
Många inom Crossfit äter enligt paleo och tycker att de presterar och mår bättre med den kosten.

Gårdagens mat såg ut så här
Frukosten: några ägg, lite cachewnötter och en halv avokado.
Mellanmål: kokosfett, nötter och bär
Lunch: Hamburgare (utan bröd) med grönsaker som tomat, blomkål, paprika, morot och lök. Tog även lite hamburgedressing även om det kanske inte blir riktigt paleo.
Middag: Stinas Örtkyckling, grönsaker som t.ex. soltorkad tomat, tomat, gurka, ruccola, babyspenat, blomkål, paprika och rödlök. Över salladen blev det en del olivolja. Kände mig inte helt mätt så jag tog lite bär och nötter som efterätt.
Mellanmål: äpple, kokosfett, kanel, cachewnötter.

Vad är då Paleo (Stenålderskost)? (Saxat lite från Lev Starkbloggen)
Paleo ska du följa om du vill äta så naturlig och oprocessad mat som möjligt. En kost som våra kroppar är anpassad för under 10-tusentals år och kanske till och med 100-tusen år. En kost som hämtar sitt ursprung från hur vi åt när vi var jägare och samlare. Alltså lågt innan vi började odla och leva mer bofast. Du ska äta god mat som du tillreder från grunden av bra ekologist och gärna närproducerade råvaror. Proteiner från kött, fisk, fågel och skaldjur.
 Fett från djurriket och från avokado, kokos, nötter och oliver. Grönsaker och vissa rotfrukter som sötpotatis, och även rotsaker som palsternacka och morot enligt vissa.
 Bär och frukt men frukt endast lite då och då och absolut inte om man vill gå ner i vikt.
Inom paleo som undviker man mat som kan vara skadligt för oss, så som snabba processade kolhydrater, gluten, proteinet lektin som finns i spannmål och baljfrukter och mjölkprotein. Paleo kosten passar för dig som vill gå ner i vikt, tränar hårt, har problem med IBS och har provat LCHF men inte riktigt har hittat rätt med den typen av kost. Paleo kosten kommer att stabilisera ditt blodsocker och få ditt matsmältningssytem att fungera optimalt. Paleo kan vara en bättre kost för alla som tränar hårt, då den innehåller något mer kolhydrater från rotsaker och frukt (ca 40-60 g/dag) i jämförelse med LCHF (Low Carb, High Fat)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar