fredag 22 februari 2013

Soja

Sara på Träningsglädje.se skrev häromdagen ett inlägg om hur hon skulle äta paleo och då bl.a. undvika soja. I kommentarena så Kom det upp olika synpunkter på just soja.

En kommentar såg ut så här
"Soja är inte alls dåligt! Med tanke på att kossor och andra foderdjur föds upp på soja, så vinner du jättemycket på att äta sojan själv, istället för att det går åt hundra gånger så mycket i foder till något du äter. Äta vegetariskt är grymt!"

En annan kommentar var
"Enligt Miljöförbundet Jordens Vänner; “Sojabönan är ett utmärkt livsmedel för människor. Om man inte går omvägen via djuren utan äter bönorna direkt, minskar åtgången till en bråkdel. Dock används i västvärlden en mycket liten andel av sojan som män- niskoföda. Praktiskt taget allt kraftfoder som ges till kor, grisar, höns och kycklingar innehåller soja. Sveriges import av sojabönor, sojamjöl och presskakor från utvinning av sojabönolja uppgick 2007 till 256 999 ton. Exporten var 32 ton, alltså försumbar. Av importen stod presskakorna för 254 485 ton. Presskakor och sojamjöl används uteslutande i foder till lantbrukets djur. Inom ekolo- gisk mjölkproduktion används begränsade mängder sojabö- nor (alltså inte presskakor eller mjöl). Detta innebär att mer än 99 procent av Sveriges import av sojabönor, sojamjöl och sojakakor blir kreatursfoder.” (http://www.mjv.se/filer/Det_saknade_miljomalet.pdf)"

Min ståndpunkt
Om man som mig tror att soja inte är bra för kroppen så bör man väl inte äta det bara för att inte boskapen skall få det? Jag tycker i och för sig inte att kor bör äta spannmål eller soja, då de inte mår bra av det, men det blir ju inte bättre av att jag äter soja.
Enligt en artikel av Chris Kresser så är viss soja bättre än andra (typ de som har blivit fermenterade långsamt), men den som de flesta äter kan ge problem med bl.a. sköldkörtelproblem, matsmältningsproblem och att fortplanta sig.

Läs mer
Annan artikel om Soja
En till artikel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar