tisdag 12 februari 2013

Redskap till funktionell träningsyta/Crossfit

Fick en fråga från en gammal bekant om vilka redskap jag skulle införskaffa till en funktionell del till gymmet där man även skall kunna köra Crossfitliknande träning. Det var visst rätt bra takhöjd. Mitt svar såg ut något liknande det här.

Saker som jag skulle skaffa till en sådan yta om man vill ha för crossfitträning är hävräcken, lådor i olika höjder, slamball (kan både användas till kast i marken och till wallball), ringar, skivstänger (både 10 och 20 kg's för att passa både herrar och damer) med bumperplates, squatrack, hopprep, woody gummiband och foamrollers.

Många tillverkare gör nu hela stationer för funktionell träning (typ den på bilden ovan), vilket kan vara ett bra alternativ. En timer är också bra. Vi har den som heter No Limit och den fungera väldigt bra. En roddmaskin är också intressant. Man kan ju också ha en "stege" hängande från taket där man kan gå armgång (och göra pull-up med neutralt grepp).

Andra redskap som jag gillar är aquabag (finns också fillers till sandsäckar som kan fyllas med vatten), rep (fungerar bra med gammal brandslang som du nog kan få från brandstationen billigt) och klätterrep.
Vid sprintträning så kan man fästa ett gummiband i väggen och runt midjan (som i rekylen i Gladiatorerna). Viktvästar är kul att träna med. Hobbex har en billig variant som jag tycker funkar riktigt bra, men jag har inte så mycket att jämföra med.

Jag gillar också slyngor som t.ex. Junglegyn och TRX. I och för sig rätt lika ringar, men bekvämare när man vill ha fötterna i dem. Det finns också repstegar som man kan fästa i taket.

Jag skulle också se till att man kan kasta medicinbollar i en vägg. Då kan man få till bra rotations- och bålövningar. Bosubollar och balansbollar kan man använda till rätt mycket roliga övningar. Paralletes/Equalizer kan även vara intressanta redskap att jobba med.

Gillar också vanliga dragmaskiner. En dipsställning är ju också bra. Borde gå att göra en variant när man fäller ut handtag från väggen när man skall använda.Stora traktordäck och släggor kan ju vara kul. En släde eller prowler är också bra träning om man har plats för det. Såg att Exceed har en Speedsack som man kan lägga viktpåsar och sedan dra fram och tillbaka.
Sandsäckar och Bulgarian Bag går också att använda till mycket.Klättervägg kan ju vara kul om det finns plats.

Självklart så menar jag ju inte att alla redskap skall finnas, då det säkerligen inte finns plats för det och att det kostar för mycket.

Finns det några andra saker som ni tycker jag glömde?

Har ni några bra förslag på butiker som säljer sådana här redskap och är det någon som ni gillar mer än någon annan?  De som jag kommer på är Spartantraining, Gymkompaniet, Apirosport, Exceed (Eleiko), Primalfitness, Gymleco, Crossgym, Fitnesssport, Eurosportfitness, Nordic Fighter och Concept.

Vart köper man skivstänger som är bra (inte böjer sig vid stora belastningar) men ändå inte superdyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar