söndag 18 maj 2014

Kokosolja från Iherb och annat kul


Fick slut på kokosolja för en vecka sedan, så i måndags beställde jag lite mer från Iherb (då det är betydligt billigare, ca 24$ plus frakt 8$) och i fredags fick jag ett mess om att jag kunde hämta den hos mitt ombud och det gjorde jag i lördags. Förut har jag snålat med att använda kokosolja då det är rätt dyrt, så den lilla burken jag hade då hade jag väldigt länge. Men sedan jag hittade denna variant på Iherb så har det gått åt betydligt snabbare (beställde förra burken i januari förra året) även om burken är på 1,5 kg. Kokosolja är ett riktigt nyttigt fett så jag gillar att använda det.

Passade också på att köpa lite andra saker som t.ex. himalayan pink seasalt, mandelsmör, lucuma-pulver och en "pillerdosa".

Lucumapulvet har jag inte en aning om vad det är men det fanns i några recept i boken Smarta Sötsaker, så jag tänkte att det skulle vara kul att testa. 
Så här står det på hemsidan om pulvret
"Lucuma is native to the highlands of Peru, Chile and Ecuador where it has been cultivated since ancient times. This bag contains 100% pure lucuma powder that is certified organic, kosher, non-gmo, gluten-free, and raw. Lucuma is a flavorful alternative sweetener that contains many minerals and vitamins. Among its nutritional attributes are carotenes and niacin (B3). The powder has a distinctively sweet taste that is a popular ice cream flavor among Europeans and South Americans. It is an excellent addition to desserts and smoothies."

Jag har redan en likadan (men den kom i en annan färg) pillerdosa för mina kosttillskott, men tänkte att jag skulle ha en på jobbet också. Man sparar massor av tid på att fylla dosan en gång i veckan istället för att skruva upp alla burkar varje dag. Den kostar bara ca 2 dollar.

Lite tips som jag fått från andra bloggar är att inte beställa för mer än 320 kr innan frakt (minskar risken för att man behöver betala tull) och om man håller sig under 4 lbs (1.8 kg) så betalar man bara 4 dollar för frakten. Jag beställde förra gången för ca 440 kr och jag slapp ändå tull. Enda gången jag betalt tull är när jag beställt tyngre saker (och dyrare) och som behövt skickas via DHL istället för Global mail frakten. Denna gång använde jag DHL-frakten som kostade 10$, men jag fick ändå inte betala tull (dock var priset lägre än förra gången).
Tillägg: Det visade sig att det blev 49 kr tull. Det kom i ett brev i efterskott.


Ange koden: JZC582 (eller klickar på länken) så får ni upp till 10% rabatt på er första order om ni inte beställt förut (och så får jag en liten rabatt).

1 kommentar:

  1. Det är inte tullavgiften som du betalar för, såvida du inte handlar för över 1350kr, du betalar för momspåslaget plus eventuella avgifter som ombudet tar. Alltså momsen på livsmedel ligger på 12,5% och det är således skattepåslaget som tillkommer. Det är en liten summa och det lönar sig att handla kokos om man inte överstiger 1350 då man kan få tullpåslag på flera hundra kronor.

    SvaraRadera