måndag 12 maj 2014

Bakning och matlådor

Igår blev det en bak- och matlådedag.
Gårdgens lunch blev auberginepizza. Det gör man genom att skiva upp auberginen på längden och så lägger man det i en ugnsform. Jag hällde sedan på lite olivolja på dem och kryddade med vitlökspulver, peppar, örtsalt och oregano. På detta la jag skinka (skivad i små bitar) och skivad lök (man kan ha champinjoner eller annan topping också). Kryddade med lite mer oregano och hällde sedan krossade tomater på. Ännu lite mer oregano och lite balsamvinäger på det. Avslutade med att lägga ostskivor (eller riven ost) ovanpå allt det andra. In i ugnen på ca 200 grader. Kommer inte ihåg exakt tid, men det tar ca 15-20 min tror jag.
Enkelt och gott!

Samtidigt som jag gjorde lunch slängde jag ihop en köttfärssås som jag gjorde matlådor av tillsammans med finskuren vitkål och tunna skivor morötter (istället för pasta).

Efter lunchen stekte jag upp en stor bit ugnnötlever som sedan fick stå och puttra i vatten tillsammans med lite morötter (i drygt en timma). Blev 3 matlådor av det.

Bakade sedan en sats med nötbröd som jag fått beställning på från svärföräldrarna.

Till middag gjorde jag torsk i ugn. La torskblocket i folie, la på några tomatskivor och lite frysta räkor. Kryddade sedan med örtsalt, peppar, citronsaft och oregano. Slog folien och satte in i ugnen. Tror att jag körde den lite länge då den blev lite "torr". Brukar inte laga torsk så ofta så hade ingen susning om hur länge man skall ha den i ugnen eller på vilken värme.

Gjorde sedan en mandelkaka som jag gjorde för ca 1 år sedan. Vet inte varför jag inte gjort den oftare för den blir supergod (framförallt med russin i).


Passade också på att göra en sötpotatismuffins som jag blev inspirerad att göra från Smarta Sötsaker-boken. De blev goda. Blir rätt likt (i smaken) som när man gör bananpannkakor (paleostyle).


2 dl mandelmjöl
200 g sötpotatis (halv medelstor)
2 halvstora mogna bananer
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
½ tsk bakpulver
4 ägg
1 tsk Lönnsirap

Skar del skalade sötpotatisen i små bitar och la den tillsammans med de övriga ingredienserna i en bunker. Körde sedan med stavmixern tills det blev en slät smet. Hällde i smeten i min silikonmuffinsformar (smörjde in dem med smör för säkerhets skull) och ställde dem i ugnen (175 grader) och där fick de stå i ca 17 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar