måndag 5 maj 2014

Bokrecension - Träna 3 minuter i veckan

Jag har fått möjlighet att läsa boken Träna 3 minuter i veckan - 5:2 - Guruns guide till högintensiv träning. Den är skriven av Dr. Michael Mosley som kanske är mest känd för att han lyfte fram 5:2 - dieten i en BBC dokumentär (och senare skrev han en bok i ämnet). Michael är utbildad läkare men jobbar som vetenskapsjournalist. Medförfattare är Peta Bee som också är journalist och som har examen i idrottsvetenskap och nutrition.

Jag gillar denna bok som är lättläst och som även refererar till mycket forskningsartiklar.

Detta är framförallt en bok om hur du tränar högintensivt och vad det kan ha för fördelar. Självklart så skrivs det lite om periodisk fasta också.

Några av fördelarna med högintensiv träning som de tar upp är
* Förbättrad kondition och uthållighet
* Minskat kroppsfett
* Ökad styrka i över och underkropp
* Förbättrad insulinkänslighet
* Den är tidseffektiv

Förutom att skriva om träningens effekter och vad högintensiv träning är och påverkar oss så tar de upp saker som t.ex. genernas påverkan på träning, hur man sätter mål, hur man besegrar latmasken och hur man kan få in mer vardagsmotion.

Själva högintensiva träningen som de beskriver i boken går ut på att man använder aktiviteter som man i vanliga fall tränar kondition med som t.ex. löpning, cykling, rodd, hopprep, trapplöpning och simning. Man tar inte upp helkroppsstyrkeövningar som jag själv föredrar när jag vill få upp pulsen (som burpees, thrusters, kettlebellsvingar, kettlbellsnatches mm). Däremot går han igenom deras begrepp snabbstyrka som i princip är cirkelträning och att man bör komplettera den högintensiva träningen med det. Du får där en del förslag på övningar till snabbstyrkan av vilka många är bra, men enligt mig finns många andra övningar som är ännu bättre. Fördelen med de övningar som de visar är att de inte kräver så mycket redskap. Du får tips på hur du kan köra snabbstyrka i parken där det finns en bänk.

I slutet av boken får man veta hur man kan mäta olika parametrar för att se sin utveckling. Det var ett intressant kapitel där jag faktiskt lärde mig några nya saker som t.ex.en annan formel för att räkna ut maxpuls och hur man kan göra ett glukostoleranstest. Du får också lära dig saker som hur du kan mäta din syreupptagningsförmåga och hur mycket energi olika aktiviteter förbrukar.

Jag gillar som sagt boken och den är intressant läsning för den som håller på och tränar mycket, men också för den som är nybörjare och som kanske vill komma igång med sin träning.

Bokfakta
189 sidor
Förlag: Bonnier Fakta
Pris: 168 kr på Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar