fredag 8 mars 2013

Namninsamling för naturlig mat i skolan

Kostrådgivaren Cecilia Blidö som driver bloggen Naturligmatiskolan.se har startat en namninsamling för naturlig mat i skolan. Jag har skrivit på och vill du också göra det så följ denna länk.

Så här skriver de på namninsamlingen
"Barn i förskola och skola behöver näringsrik mat för att orka med skoldagen och för att uppnå en god hälsa och förebygga sjukdomar. Barn behöver bra sammansatt skolkost baserad på naturlig mat, det vi människor är anpassade för att äta. Genom att välja bra kvalitet på protein, bra naturliga fetter och bra kolhydratsval för att hålla en stabil blodsockernivå och en god balans mellan fettsyrorna omega 3/omega 6 i kostintaget uppnås fördelar som

•en bättre koncentrationsnivå under skoldagen
•en förbättrad inlärningsförmåga
•lugnare och stabilare barn och ungdomsgrupper
•ett sundare förhållningssätt kring kost och hälsa
•att uppnå ett stärkt immunförsvar
•att minska risken för inflammationer
•att minska risken för metabolt syndrom

Uteslut light/lätt/lågfettsprodukter ur skolmaten!
Light/Lätt/Lågfettsprodukter är dyrare och ger sämre mättnad, sämre näring och risk för allergiska reaktioner då de är hårt processade och innehåller mycket vatten, dolda sockerarter, kemiska tillsatser och E-nummer för att efterlikna originalprodukten/fullfeta alternativet.

Uteslut margarin ur skolmaten!
Margarin ger ökad risk för inflammatoriska sjukdomar på grund av den höga halten Omega 6-fettsyror. Många studier visar att margarin ger ökad risk för astma, eksem, allergi, allergisk nästäppa och magbesvär såsom ulcerös kolit. Margarin är ett hårt ifrågasatt och hårt processat matfett med kemiska tillsatser, E-nummer, rester av extraktionsbensin (hexan), processer för rening av oljor, härskningsstabilitet, förändra smak och konsistens för att göra en flytande oljeblandning fast i formen och likna och smaka som smör.

Uteslut glutamater ur skolmaten!
Glutamater (E621) tillsätts i hel- och halvfabrikater och kryddblandningar för att höja smaken hos produkter som saknar tillräckligt med riktiga råvaror. Glutamater blockerar mättnadshormoner och stör hjärnans funktioner, kan orsaka migrän, astma och andra allergiska besvär. Flera forskarstudier visar på ett samband mellan höga doser av glutamat med risker för fosterskador, allergi, lever och nervskador.

Välj produkter av miljöhänsyn, bättre skolekonomi och god hälsa!
Välj så oprocessade rena råvaror som möjligt.
Välj närproducerat, ekologiskt ooch Svenskproducerade så långt det är möjligt
Välj möjligheten att erbjuda naturliga alternativ till alla barn som vill uppnå ett långtidsfriskt liv
Välj naturliga råvaror och fullfeta alternativ för stabilare mättnad per använd krona (bättre ekonomi).

Skollagen
Skollagen föreskriver näringsriktig mat. Det finns däremot inget krav i lagen att följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Livsmedelsverkets kostråd har fått hård kritik från flera läkare och fria forskare på senare år. Det finns inga studier som visar att mättat fett är farligt. "

Namninsamlingen kommer att pågå till den 31/3 och därefter överlämnas till regeringen, lantbruksministern samt en kopia till samtliga partiordförande i de parter som representeras i riksdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar