torsdag 21 mars 2013

Introducera gluten hos barn

Var för några månader sedan på föräldrargrupp på BVC och då pratade de om kost. Faktiskt rätt vettigt då man inte tyckte man skulle introducera socker och fruktpureer för tidigt. Det jag dock reagerade på var att de tyckte att man tidigt skulle introducera gluten för att man inte skulle utveckla celiak (glutenallergi). Tror man menade att bröstmjölken skulle skydda om man introducerade det gradvis.

Nyligen lyssnat på en Podcast (från 8 augusti 2012) där Chris Kresser intervjuade Dr. Alessio Fasano som är forskare och expert på glutenproblem (hittade 92 artiklar på Pubmed med honom). I slutet av avsnittet så  menade han att ju längre man väntar med att introducera gluten i kosten desto längre skjuter man upp risken att drabbas av celiak. Så här sa han i intervjun "So, we don’t know yet if indeed you can prevent celiac disease by delaying the introduction of gluten. But at least I can tell you, based on the data that we have so far, that you can delay it. That is, I think, a good thing so that eventually these kids have more time to stay on a regular diet and enjoy the diet". Tidigare så nämner de en preliminär studie som visat att om man skjuter upp introduktionen av gluten i ett år så minskar man risken för Celiak med 4 gånger (men man nämner att den bara pågått 3 år så man vet inte de långtida effekterna).
Testade att läsa några av abstrakten på hans studier, men är inte tillräckligt bra på fackengelskan för att förstå exakt vad man kom fram till.

Men samtidigt så låter ju råden om att introducera gluten i långsam takt samtidigt som man ammar rätt logiskt då man  vänjer immunförvaret vid gluten.

Vi har börjat med havregröt som innehåller lite gluten (fanns även med vetemjöl i förteckningen).

Mer läsning
Paleomom (Sarah Ballantyne) skriver om gluten (engelska)
Naturlig mat i Skolan skriver om gluten
Här kan ni läsa den slutremiss som denna information från SLV bygger på
Äldre (2004) artikel från läkartidningen om tilläggskost vid amning
Artikel om Gluten i Forskning och Framtid (2008) - Den Stora Mjölchoken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar