tisdag 12 mars 2013

Experimentera med inälvsmat

Ikväll blir det en matlagningskväll då jag skall testa att laga till lite olika inälvsmat. Passar på när frun och Elvira ät bortresta utifall det inte blir så bra. Men det skall bli väldigt spännande att smaka resultatet.


Inälvsmat är ju bland det nyttigaste man kan äta då det innehåller så mycket näringsämnen. Läs denna text av Sarah Ballantyne (Paleomom.com) för att läsa varför den är så bra. En annan fördel är att det är relativt billigt kött (ca 30 kr/kg). När jag lyssnat på podcasts så har jag förstått att hjärta och tunga är den inälvsmat som är mest lik "vanligt kött" och därför var jag nyfiken på dessa.

Igår så skar jag upp ett oxhjärta (se bild) och la det i marinad. Hittade ett recept på Paleomom som jag utgick från. Hade lite ispåsar med rödvin i frysen så jag slängde ner ett gäng sådana i påsen med det uppskurna hjärtat. Kryddade med malen koriander, rosmarin och timjan.

Tänkte också göra köttfärslimpa med nötfärs, bacon och grislever inspirerat av detta recept. Kanske också tar och steker en bit för att se hur den smakar när man inte "gömmer den". Vet att jag tyckte om lever när jag var liten och mamma gjorde den. Kanske ringer mamma och frågar hur hon tillagade den. Läs mer om varför lever är så bra på Chris Kressers hemsida. På Weston Prices hemsida finns det också bra information (och recept) om lever.

Köpte också gristunga som jag tänkte koka upp i några timmar (stod 1.5 h på paketet). Följer nog instruktionerna på spisa.nu eller på taffel.se.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar