onsdag 8 juni 2011

Tankar kring tävlingsmomentet i Fitnessfighten

I veckan fick jag veta att jag inte kom till final i Fitnessfighten (då det blev 5 st andra). Igår fick jag ett mail från en i tävlingen som ville att jag skulle skicka in mina måttuppgifter. Dessa hade jag redan skickat den 30/5 (från sjukhuset då jag hade mätt mig på morgonen) och sedan kompletterade jag med bilder den 31/5.  Känns verkligen inte roligt om de missat mailet med mina uppgifter, för då har jag ju inte ens varit med i uttagningen till de 5 finalplatserna.

Vi pratar om rätt fina priser i form av bl.a. träningsresa och PT-utbildning (ännu mer priser nästa tävling) och då har jag börjat jag fundera på hur man skall kunna mäta framgång i en sådan här tävling.Många kände sig nog som vinnare, bara genom att få en mer vältränad kropp, men för min del var tävlingen en rätt viktig del, även om jag är grymt nöjd med mitt resultat

Först och främst så finns det en stor felkälla när deltagarna själva får mäta, väga och fota.
Det är lätt hänt att man lägger till och drar ifrån lite extra för att få ett bra resultat.
Man kanske mäter första midjemåttet när man spänner ut eller har ett neutral spänning i magen, men kanske suger in magen lite när man mäter andra gången. Själv så mätte jag på utandning och med avslappnad mage båda gångerna.
Självklart kan man också manipulera bilderna lite, genom att skjuta ut magen och sjunka ihop lite på förebilderna och att sedan sträcka på sig och dra in magen mycket på efterbilderna. Kan erkänna att jag inte hade den bästa hållningen på förebilderna (sköt dock inte ut magen) och på efterbilderna drog jag in magen en del. Man kan ju också jobba med lite andra fotovinklar och poser i efterbilderna, vilket gör att man ser mer vältränad ut. I denna tävling hade man valt att man skulle ha samma bakgrund på båda bilderna (vilket i och för sig inte alla hade om man kollar på finalbilderna), men det hade också varit bra om man skulle haft samma pose också. Själv fick jag ändra fotovinkeln lite för att det blev för mörkt av skuggorna annars (ljuset kom från ett annat håll än före bilderna) och det var nog till min fördel, men skulle nog ändrat pose om jag fattat att man fick göra det.

Något som jag saknade i tävlingen var några styrketester. Man skulle då mäta förbättringen, så dessa tester skulle vara olika beroende på vilken träningsstatus man hade innan. Då vore det också smart att ta övningar där du inte är beroende av kroppsvikten (ju mer du gått ner desto bättre förbättring blir det ju då). Testerna skulle man kunna filma och skicka in, så att man ser att man gör dem med samma och rätt teknik. Självklart så kan man ju "fuska" här också genom att inte ta ut sig maximalt, så den delen kommer man inte ifrån. Personligen tycker jag att just ha muskler som fungerar är viktigare än muskler som ser bra ut och efter att ha prata med Jarkko (som är PT´n som håller i tävlingen) så tror jag att han också tycker så.

Det bästa hade ju varit om alla träffades och oberoende personal gjorde mätningar och tester före och efter, men som tävlingen är uppbyggd (via internet) så är ju detta inte möjligt

Det mått som är minst relevant är ju själva viktnedgången. Målet bör ju vara att gå ner i fettvikt och att öka i muskelmassa. Så att mäta fettprocent skulle ju ha varit ett av de bästa måtten att se skillnaden i, men förstår att detta inte heller är möjligt eftersom tävlingen är via internet.
Att mäta vilopulsen är ju ett bra mått på konditionsökning och att mäta runt midjan är också ett relevant mått (dock lite jobbigt att det är just där som är det sista stället som fettet försvinner från många män och då även mig). Man skulle kanske velat haft några till mått (t.ex. höft) här.

Men det jag funderar mest över eftersom jag kanske vill vara med nästa fight också är om man kollar den procentuella skillnaden när man tar fram finalister. En person överviktig person har "lättare" att gå ned i vikt och i midjemått än en person som redan är i rätt bra form. Det krävs mer"finlir" för att nå de där sista framstegen. Själv låg jag som minst på ca 7 % fett under tävlingen och jag vet faktiskt inte om jag skulle viljat få så himla mycket mindre. Däremot har jag ingen lust att komma tillbaka till den form jag var i när jag började (15 % fett). Vet då faktiskt inte hur jag skall göra i nästa Fitnessfight om jag redan börjar på en relativt låg fettprocent (kan tänka mig att det blir runt 10-12 Fett%). Blir ganska svårt att i siffror slå den som har 30-40 kg övervikt till en början. Att jag t.ex skulle kunna gå från ett midjemått från t.ex. 82 cm till 67 cm (-15 cm) är i princip helt omöjligt, men om man börjar på 115 cm, så är 100 cm ett helt uppnåbart mål. Om jag istället går ned till 71,5 cm (-10,5 cm), så blir den procentuella skillnaden ungefär lika stor (15/115 och 10,5/82 =ca 13%). Att mäta den procentuella skillnaden är ett sätt att komma lite närmare en rättvis bedömning, men jag tycker fortfarande inte att det blir helt rättvist då det ju finns en gräns då man inte kan bli smalare i midjan (utan att det blir farligt). Så man borde kanske komma fram till någon annan lösning där man t.ex. bestämmer ett minimimått för t.ex. midjemått och kör procentuell skillnad (kanske även med en koefficient för längd och kön). T.ex. att man tar bort 40 cm. I exemplet ovan så skulle man då få en procent på 20 resp 25 % (15/(115-40) resp 10,5/(82-40)). Att hitta rätt koeffecient är i och för sig svårt.

Ett annat problem är att killar har lättare att bygga muskler än tjejer (bl.a pga testeronnivåerna), vilket också skulle behöva tas i beaktande.

Jag tycker att man borde vara tydlig med att det är själva resultatet som är det som bedöms och att alla har möjlighet att köra på sitt sätt, men att om man vill så kan man köra programmet som man får. Personligen kommer jag t.ex. satsa på tyngre träning för att bygga mer muskler och lite mindre på konditions och förbränningsträning tills nästa gång. Men då är det bra att redan innan få veta om att det är OK att köra som man vill.

Själva delen med att man får rösta på på internet om vem av de 5 finalisterna som är bäst är också lite dumt ur min synvinkel. Framförallt om man får rösta hur många gånger man vill (vilket det står att man får göra). Det blir lätt att den som har mest kompisar eller läsare av sin blogg som vinner (eller att man själv lägger all sin tid på att rösta på sig själv). Vore helt OK om alla som varit med och tävlat får varsin röst. Förstår ju att detta med att alla kan rösta på internet är en "reklam"-grej för Fitnessfighten för att få fler deltagare nästa gång, men det blir inte helt rättvist.
Mest rättvist vore det ju om man har förutbestämda kriterier och siffror som man bedömer resultatet. Så tror jag det var med tävlingen PT-kampen.

Sist men inte minst tycker jag att man skulle göra ett dopingtest på vinnaren. Detta för att ta bort alla tvivel om att man inte använt otillåtna medel för att vinna. Tävlingen skulle då bli ännu mer seriös.
Nu menar jag inte att jag tror att någon i denna omgång dopat sig eftersom jag själv ju märkt hur bra resultat man kan få. Detta förslag mailade jag till Jarkko innan tävlingen var avgjord och om jag hade vunnit hade jag bara varit glad om jag fått göra ett dopingtest.

Antar att jag låter lite bitter över att jag inte är med i finalen, men om man kollar procentuellt (så som jag tycker jag man borde göra), så är de andra bättre än mig (med en koefficient skulle jag kanske ligga lite bättre till). Klart jag är lite besviken över att resultatet inte räckte ända till final, men min tanke med detta inlägg är inte att förta finalisterna deras insats, för de är väl värda sin plats där, utan mer funderingar i hur man kan tänka runt en tävling som denna.
Jag hade önskat att kriterierna för vad som bedöms skulle varit lite tydligare i förhand.

4 kommentarer:

 1. Håller med dig från första bokstav till sista.

  Sen tyckte jag att det framgick så att det bara var FF-programet man skulle köra, men jag missade väl lite i läsningen antar jag. För kör man på eget race, helt på annat sätt än fustra-programmet, så kan de ju inte säga att det är just _detta_ programmet som är avgörande för resultaten.

  En annan som har fel på ämnesomsättningen kan inte gå ner i vikt i samma takt som en med normala värden, hade ju trott att dessa saker skulle tas i beaktning vid utgallringen. men men... not my business

  bitter ja, missunnsam? nja...lite kanske, hänger då ihop med bitterheten. ;-) hahha

  nu vann jag ju kampen mot mig själv och har bevisat för så många att det faktiskt går att komma iform även om man har som jag, 3 barn osv. Och det är dessa resultat som gör mig till min egna vinnare!

  SvaraRadera
 2. Stod i programmet att man kunde ut övningar och det var OK att köra extra träningar. Men som du säger så blir det lite konstigt när de i finalen nu säger att framstegen beror på Fustra-metoden, då alla inte kört helt efter den.
  Personligen så tycker jag att det är bra att man får köra "sitt race", men det skulle framgått av informationen innan och då kan man bara göra reklam för dem som använt metoden. Skulle bara vara kul att se vilken metod som fungerar bäst.
  Skulle t.ex. vara kul om någon körde Crossfit och Paleo under 30 dagar och man jämför resultaten.
  Jag är lite nyfiken på Metabolic Typing (man testar vilken typ av kost som fungerar bäst för en själv) och hur den kosten skulle påverka resultatet. Precis börjat läsa en bok om det.
  Dessutom är det svårt att kontrollera vad man gjort, om man inte skriver om det på sin blogg.

  Jag är imponerad av alla er som har barn och familj. Inte lätt att få in all träning och kost i det schemat. Bra jobbat!

  SvaraRadera
 3. Jag håller på att läsa "making the cut" av Jillian Michaels just nu, hon beskriver matsmältningstyper och att man ska äta olika beroende på det... Enligt henne ska jag äta en kost bestående av 60% kolhydrater, 25% protein och 15% fett, vilket är ganska intressant då jag tidigare gick ner väldigt bra i vikt av en ganska kolhydratrik och fettsnål kost (lättare än med FF nu). Givetvis ska allt vara bra råvaror, inget skräp...

  Vad gäller FF så håller jag med dig Mattias... Själv så gjorde jag vad jag vet om ingen som helst skillnad på hur jag poserade på före och efterbilderna, jag ville att de skulle ha så lika förutsättningar som möjligt... Då speciellt en av finalisterna (som dessutom fört dubbla bloggar http://fitnessguru.se/gym-elof) verkligen har gjort sitt allra bästa (och erkänner det i bloggen jag länkade) för att se så usel ut det bara går på förebilderna känns ju enormt fel. Jag vill inte heller verka missunnsam för jag är övertygad om att han har kämpat hårt precis som alla oss andra... Men jag anser att göra det till sin fördel på ett sånt sätt är fusk.
  Jag kommer inte delta i FF i höst, dels så fyller jag 30 under de dagarna och jag planerar att fira den dagen... Sen vill jag gärna se lite mer kontroll över tävlingen då det faktiskt är väldigt fina (och för samtliga deltagare viktiga) priser som står på spel...

  SvaraRadera
 4. Tyvärr är det väl så att eftersom det är en tävling så kommer de flesta att göra sig lite sämre på före kortet och strama upp sig på efterkortet, så det tycker jag är OK, men inte att man använder andra poseringar då det är att ändra på förutsättningarna för mycket.

  Vetenskapligt sätt (enligt killarna på träningslära.se) så är det viktigaste att man äter mycket protein under en viktnedgång och sammansättning mellan kolhydrater och fett är inte lika viktig. Detta beror på att man vill behålla så mycket muskelmassa som möjligt om jag förstod det rätt. Även om man tappar i kg, så vill ju de flesta att det är just fettet som försvinner. Tappar du muskler så blir du svagare och din energiförbrukning minskar (vilket gör att du lättare går upp i vikt igen.

  SvaraRadera