onsdag 1 juni 2011

Mina tankar kring Fitnessfighten

Anmälde mig till Fitnessfighten p.g.a. att jag var nyfiken på upplägget och att jag gärna skulle vilja vinna träningsresan och PT-utbildningen. Jag var hyfsat nöjd med min fysik innan och jag tränade regelbundet.

Fitnessfighten är en tävling/utmaning där det gäller att få bäst resultat på sin kropp under 30 dagars tränande (man ser till före- och efterbilder, midjemått och vilopulsförändring och tanken är om jag förstått det rätt inte att man bara skall ha gått ner i vikt mest utan att man har fått en vältränad kropp).
Du får ett tränings- och kostprogram, men resten får du göra själv :)

När jag först fick programmet i handen blev jag lite skeptiskt. Träna nästan samma program varje dag, köra relativt långsamma repetitioner och att ligga på ca 200 kcal över min BMR (Basic Metabol Rate).

Men efter att fått svar på några frågor (kanon att man kan fråga Jarkko) och kört ett tag, så gillade jag upplägget mer och mer. Skall vara helt ärlig och säga att jag inte följt träningsprogrammet till punkt och pricka. Jag har vissa övningar som jag gillar mycket och vissa övningar som vi fick fungerade inte för mig. På många av Cardiodelarna så körde jag explosiva helkroppsövningar istället som t.ex. kettlebellsvingar, kettlebellsnatch, thrusters, burpees, spin med sandsäck, benböj och utfallshopp med latsdrag i slyngor. Tycker att crosstrainer, löpband och cykel är rätt tråkiga. Har blivit en hel del rodd också, för där har jag lättare att ta ut mig ordentligt. Har där blivit rekord på 4 min roddtest (O´Nealtestet). Förut bara kommit 1114 m, men ökade till över 1140 m. Betyder att min kondition blivit bättre. Ångrar att jag inte gjorde Åstrands konditionstest första dagen så att man kunde mäta konditionsförbättringen.

Träningen har fungerat bra att få in, även om det gått åt en del plustimmar, eftersom jag har en del andra saker som tagit upp min fritid. Vissa dagar har jag lagt in två pass och då antingen ett crossfitinspirerat pass eller ett tyngre styrkepass tillsammans med en träningskompis.

Maten fungerade väldigt bra på vardagar. Gjorde flera matlådor som var färdigvägda. Jag har nog varit ännu mer noggrann i mina mätningar än vad man behövt, då jag vägt alla ingredienser för sig  (ej blandat sallad och sedan vägt upp 100 g). Jag har sedan lagt in det i Excelblad som jag gjort med olika matingredienser, vilket gjort att jag fått väldigt bra koll på kaloriinnehållet, men det har också tagit längre tid. Största problemet har varit helger och när man varit på middag (har i och för sig tagit med mig vågen på de flesta middagar). Problemet med helger har varit att äta regelbundet när man är på stan och shoppar hela dagen. Jag har faktiskt laborerat lite själv med kosten (är ju lite nyfiken av mig) men med grunden i Fitnessfighttänket, men kom fram till att orginalet nog passade mig bäst. Testade dra ner på kolhydrater, men orkade inte träna lika bra och la till lite nötter (fortfarande inom kcal gränserna) och då blev det i och för sig ingen stor skillnad, så det kommer jag nog fortsätta med. Har också ibland tagit ett tillskott av omega-3, men det är ju naturligt så jag tror inte man kan räkna det som ett dåligt tillskott (man skall inte äta kosttillskott).

En annan bra sak är att man fått lite pejl på kcal-innehåll i olika saker. Att en ordentlig näve nötter innehåller så mycket energi hade jag t.ex, inte tänkt på (även om de är bra för fettförbränning så måste man ta dem med måtta).

Har ibland känt mig hungrig , framförallt på förmiddagen och det beror nog på att jag i vanliga fall äter en mycket större frukost. På eftermiddagen och kvällen har det dock inte varit några problem med hunger. Ibland haft lite sötsug, men inte mer än vad jag brukar ha.
Mellanmålen med kvarg och frukt är en ny favorit som jag kommer fortsätta med. Kiwi, jordgubbar och äpple med kanel är favoritingredienserna i dessa mellanmål. Har till och med fått börja göra dessa mellanmål till sambon.

Har fått flera nya favoritövningar som t.ex. liggande pull-over, enbens snatch och reverse crunch och bara det var värt pengarna. Priset, 395 kr, känns ganska lagom för att få folk att våga satsa via internet, men det är helt klart värt mycket mera.

Det har varit kul att följa Jarkko´s blogg och Facebooksidan. Man får se hur det går för andra och jag känner även att jag delat med mig av mina kunskaper och förhoppningsvis skapat lite inspiration till de andra genom mina filmningar av några av mina pass/övningar.

Innan så har jag ätit ganska likt det programmet vi fått, men kanske lite mindre grönsaker. Har ätit större frukost (även om den är ganska lik den här i uppbyggnad), men inte ätit så stora mellanmål (1 ägg och ett äpplen eller bara en frukt). Kanske ätit lite större lunch och middagar.
Det intressantaste med detta program är att jag inte behövt ändra så mycket, men att det gett så bra resultat.
Nu får man hoppas att resultaten räcker till att bli en av de fem som läggs ut på hemsidan (tror det är fitnessfighten.se)  så att folk får rösta på vem som fått bäst resultat.

Resultaten och bilderna kommer förhoppningsvis upp ikväll.

1 kommentar:

  1. Ja tänk att så små justeringar faktiskt kan göra en hel del!
    Blir intressant att se dina bilder :-)
    heja heja

    SvaraRadera