måndag 25 maj 2015

Mått på träningsställningen


Har fått lite frågor om måtten till träningsställningen (och gungställning) som jag byggde i trädgården.

Jag har ingen riktig ritning, men här kommer några mått.

Jag använde mestadels 95x95 stolpar i tryckimpregnerat trä (köpte det mesta på Byggmax). Måtten jag anger är yttermåtten.
Höjd vid högsta delen: 3.3 m
Höjd på armgångsdelen: ca 230 (lite ojämn mark så det är olika vart man mäter)
Längd: 3.06 m
Bredd: 1.17 m

De första armgångsrören har 44 cm mellan sig (där brukar jag köra dips och pull-up med neutralt grepp) och mellan de resterande är det 36 cm (måtten är mellan centrum av stången).

Jag gjöt ned stolpskor, men med facit i hand borde jag ha gjutit ner dem längre eller skaffat stolpskor med grövre pinne ner i cementen (som de har på lekplatser), eftetsom ställningen blev lite vinglig. Har funderat på att gjuta upp lite högre på den, men vingligheten är inga större problem så det blir nog inget sådant projekt på ett tag.

K-Rauta köpte jag hängarna för gungor/slyngor. Fördelen med den är att jag kan flytta dem lite åt sidan. Behöver man inte flytta så går det självklart att köra med vanliga gungkrokar (de är billigare). Längst ned på två av stolparna har jag skruvat dit öglor (från Ikea), som jag kan använda för att fästa undre delen av repstegen, gummiband eller snakerope (eller som i mitt fall en brandslang).

Armgångsstängerna är gjorda av aluminiumrör som jag kom över från en gammal tältställning (för båtkapell tror jag), men för att göra dem lite stabilare hade jag rundstavar i dem. Skruvade en skruv uppifrån för att de inte skulle rotera.

Skulle jag byggt den idag hade jag nog gjort den lite annorlunda. Jag skulle ha gjort hela ställningen något högre och inte så bred. Detta pga av att man med den lösning som jag har nu så kan man inte gunga så högt eftersom det finns risk att man då slår i huvudet i den andra balken. Kanske också hade lutat stolparna inåt för att göra den stabilare.
Hade nog gjort armgångsdelen så att man skulle kunna ta bort den, sänka eller luta den. Då kan man ändra svårigheten och så skulle min dotter kunna leka med den. Vill man kan man sätta fast krokar (eller träbit med list) på sidan så att man kan lägga en skivstång där. Tänk då på att barn kan springa in i utstående saker och att de skall klara av den vikt som ni tänkt använda på skivstången. 

Här lite bilder
Gjorde ett "spår" att sätta överstolpen i.

Gjorde även ett spår så att en del av den korta överstolpen låg på de horisontella stolparna.

Tre fästpunkter på högre delen. En för rep och repstege och två för ringar/slyngor.

Flyttbara hängare mellan armgångsstängerna.

3 kommentarer:

 1. Riktigt snygg ställning! Tack för att du tog dig tid att lägga ut. Ska själv bygga en inom kort och det har varit svårt att hitta bra sidor med inspiration och mått.

  SvaraRadera
 2. Håller med förgående talare, Snyggt gjort och tack som satan för all info här!

  SvaraRadera
 3. Hej.Tack för infon. Håller med om att det är svårt att hitta inspiration. Ska bygga en liknande själv i sommar. Dock utan armgång, bar a en bar för chins på lägre delen. Blir som en stor stol. Dock ska jag ha den på trall, dvs inte gjuta. Därav reagerade jag på att den inte är stabil. är det längst med (på längden) eller åt sidan, bredden den gungar till? I vilken punkt är hävningseffekten störst? på högsta när du kör ringar?
  Ha det gott.

  SvaraRadera