fredag 7 februari 2014

Paleopizza


Igår tog jag och testade ett recept på en paleopizzabotten. Tänkte att jag skulle testa något från kokboken Everyday Paleo around the world - Italian Cuisine. Blev lite förvånad då jag såg att pizzadegsreceptet var från en annan kokbok som jag har nämligen, Paleo Indulgences.

Hur som helst så använde jag bara receptet på botten och valde pizzafyllningen av det jag hade. Det fanns 10 olika varianter i boken, men inga innehöll ju ost (som ju inte är "riktig" paleo, men jag har mejeriprodukter i min kosthållning då jag inte märker av något negativt med det).

Glad att jag handlat lite på Iherb, då en del av ingredienserna är lite svåra att få tag på i Sverige.
Jag har ju införskaffat en måttsats i Cups så jag använde den så slapp jag omvandla till dl.

Pizzabotten

1/4 cuo (0,6 dl) varmt vatten
2 tsk honung
2 tsk Active Dry Yeast

3/4 cup (1,8 dl) Mandelmjöl
3 msk Kokosmjöl
1/3 cup (0,8 dl) Arrowrotmjöl
lite seasalt

1 ägg
2 tsk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger (äppelcidervinäger i orginalreceptet)

Pizzatopping
Krossad tomat
Hackad paprika
Skivad gul lök
Bacon (4 skivor)
2 champinjoner
Riven ost
Oregano

Satte ugnen på 220 grader. Blandade jästblandningen och lät den stå i ca 5 min medans jag blandade resten av ingredienserna i en bunke. Hällde sedan i jästblandningen och körde med en stavmixer.
Klickade ut smeten på en bakpappersklädd plåt och försökte få det till en tunn rund botten med hjälp av en slickepott. Var inte det enklaste att få den tunn då degen inte höll ihop ordentligt (är ju ingen gluten i som håller ihop). Satte in den i ugnen och lät den stå i ca 10 min. Vet inte om jag hade för hög temperatur eller om den var inne för länge för den blev betydligt mer "bränd" än den botten som fanns på bild i boken. Vände på botten och slängde på pizzatoppingen och lät den stå inne i ugnen i ca 8-10 min till.

Det blev helt OK, men det är inte lika god botten som på en vanlig pizzadeg bakad på vetemjöl. Hade gärna haft botten ännu tunnare, men det var svårt att få till. Skulle nog haft på mer ost och oregano också för att få mer pizzasmak. Mätt blev jag i varje fall, så det blir nog en lång fasta till lunch idag (åt middagen vid 18.00).

Efter 10 min i ugnen

Vände på den

Såg ju inte alls ut som i boken

Krossad tomat, bacon, lök, champinjoner och oregano på

Och så lite ost på toppen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar