torsdag 22 december 2011

Spartan 300 och NMES

Igår blev det vilodag. Tror den var välbehövlig, men jag var verkligen sugen att åka till Crossfit Örebro då de körde ett av mina favoritpass, Helen (3 varv: 400 m löpning, 21 kettlebellsvingar & 12 Pull-up)
Nu blev det julklappsinslagning istället.

På dagen hade vi en representant från DJO Global ,som säljer TENS och NMES apparater, som hälsade på oss. Framförallt var det för att demonstrera NMES. Lyckligtvis så blev det jag som blev demonstartionobjekt.
Aldrig testat NMES (muskelstimmulering med ström), men det var ganska häftigt att känna hur musklerna jobbade utan att jag aktiverade dem med viljan. Körde bl.a. på låret och stumtals kändes det ganska mycket när hon drog på lite intensitet. Trodde att jag skulle känna av det lite idag, men det gjorde jag inte.
Hon satte även elektroder på axel. Häftigt att bara slappna av i armen och känna hur armen lyftes upp till 90 grader ändå. Framförallt så använder man det på patienter för att de skall hitta muskelkontakten snabbare och bättre. Ibland kör man det även tillsammans med styrkeövningar för att aktivera rätt muskler. Hann inte fråga så mycket om det finns några studier på friska männinskor som träna med och utan NMES för att se om det blir någon större muskel- eller kraftutveckling på de som kör med NMES. Skulle vara intressant att veta.

Dagens träning
Uppvärming: 4 min rodd
Sedan 500 m rodd så snabbt som möjligt. Tiden blev 1 min 36.8 s och som vanligt blir man nästan illamående direkt efter.

Sedan lite hopprepsträning och så plockade jag fram för dagens WOD. Hjälpte också en tjej som ville ha lite pulsökande övningar, men som hade lite problem med knä. Nackldelen med att träna på jobbet, men just den här frågan var bara rolig att svara på även om det försvann lite av min egen träningstid..

Dagens WOD
Spartan 300
25 Pullups
50 Deadlifts - 60 kg
50 Pushups (Armhävningar)
50 Box Jumps 60 cm
50 Floor Wipers 60 kg
50 Clean & Jerk (1 st 16 kg´s kettlebell)
25 Pullups

Min tid blev 14.31 min vilket var lite sämre än förra gången (14.18 min). Men denna gång så körde jag på på 60 cm (54 cm förra gången) och så körde jag på 60 kg på Floor-Wipers (20 kg förra gången). Faktiskt lättare att köra med 60 kg för själva magövningen, även om det blev tungt för armarna. En del hävdar att man skall köra strikta Pull-ups, men jag körde kippade.

Här en film med Scott Herman när han kör passet. Kanske inte den bästa film han gjort (gillar många av hans andra). Han kör strikta pull-up, men jag tycker att han borde gå djupare i sina armhävningar. Inte direkt imponerad av tekniken i marklyften. Bör böja mer på benen när han får stången under knäna och dessutom hålla en neutral svank och hålla upp bröstkorgen hela tiden. I crossfit så brukar vi sträcka ut höften helt i boxhoppen, vilket  han inte gör. Han kör också en annan variant av kettlebell clean och jerk än vad man brukar se (brukar ta upp kettlebellen i rack med kulan på underarmens översida). Men ni får en uppfattning av vad jag körde idag i varje fall

1 kommentar:

  1. hehe ja men i de träningsbyxorna (!) han ha rpå sig så är han nog rätt så begränsad i sina rörelser. Snygga iallafal! Kanske blir en trend?

    SvaraRadera