tisdag 20 december 2011

Bokrecension - Kettlebell Muscle

Jag har läst boken Kettlebell Muscle av Geoff Neupert.

Boken beskriver en metod för att bygga muskler och som titeln skvallrar om så skall man använda kettlebells.

För att följa programmet behöver man 2 st kettlebells av samma storlek och om jag fattar det rätt så skall de vara rätt tunga. Tanken med programmet är att man inte skall behöva lägga ner allt för mycket tid så att det fungerar med resten av livet. Programmet håller på i 12 veckor med 3 pass i veckan. Varje pass är max 45 min (oftast ännu kortare) och allt detta skall enligt Geoff ge väldigt bra resultat på muskelmassan. Men han menar att när man väl tränar så är programmet riktigt tufft, så det är inte för nybörjare. Man bör också ha använt kettlebells en hel del innan man börjar med programmet.
Det mesta i boken är Geoffs tankar om varför hans metod är den bästa och hur träning med "Complexes" och "Chains" fungerar. Han beskriver också hur man han tycker man bör äta när man kör hans program även om du inte får några speciella recept eller måltidsförslag.

Hans tänk kring programmet bygger på "Complexes" av olika övningar. Han går igenom de 8 övningarna som programmet använder relativt nogrant och ger småtips, men han räknar med att du redan kan de grundläggande kettlebellsövningarna.

Testade idag att köra det första komplexet som bestod av 4 övningar och så vilade man 2 min mellan varje komplex. Körde med 2 st 16 kg´s kettlebell och även om det blev lite jobbigt så tror jag att jag bör köra med minst 2 st 20 kg´s för att köra slut på musklerna i dessa övningar. Han skriver att man skall använda 2 kettlebells som man kan pressa 10 reps (comfortably) med, så då är 20 kg kanske lite på gränsen till vad jag skall använda. Jag tyckte i varje fall att 2x16 kg kändes lite lätt, men då är jag van från Crossfit att köra övningar i rad och för den som inte är van så känns det kanske tyngre. Testade senare samma dag det tuffare passet med 2 st 16 kg´s och jag tyckte nog inte att det var så jobbigt. Men allt eftersom veckorna går så skall man lägga till fler set och då kanske det blir lite mer utmanande. Har nu också testat med 2 av komplexen med 2x20 kg och då är det jobbigare. Framförallt är det axlarna som tar slut, men för flåset och benen så är det inte så farligt, men det beror nog på vart man är starkast. Han skriver inte heller om man bör värma upp innan programmet och i sådana fall med vad, men det gjorde jag.

Skulle vara kul att testa om detta program fungerar så bra som han påstår. Största problemet för mig är att man "bara" skall träna de 3 dagarna i veckan (på 15 till 45 min) som han förespråkar i 3  månader. Och då skriver han att man inte skall träna något annat under tiden, vilket kommer bli svårt för mig som gillar omväxling och så vill jag gärna köra i varje fall något crossfitpass. Men för den som har begränsat med tid och som trivs med rutiner är detta koncept perfekt. Boken är relativt lättläst och jag läste snabbt ut den.
Som sagt så vet jag inte om man får de resultat som han utlovar av metoden, men har man dåligt med tid och kan kettlebell så tycker jag helt klart att du skall skaffa boken och testa.

Kettlebell Muscle kan du köpa på Kettlebellcenter och den ligger på ca 280 kr

Här kan du se vad Lijeros tyckte om detta koncept när han testade det
Här finns en annan text om det (på engelska)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar