måndag 8 augusti 2011

Viktväst, Iphone, Runkeeper& pulsmätning med Iphone

Jag har nu gett mig ut på några löpturer tillsammans med min nyinskaffade Iphone 4.

Idag sprang jag först 1,5 km med Sia (vår hund). Därefter lassade jag på mig min nya 10 kg´s viktväst och sprang 2 km på 11.33 min. Stannade och gjorde 4 set av 10 armhävningar och 15 benböj innan jag sprang samma väg tillbaka och putsade då tiden till 10.45 min. Ganska mycket jobbigare att springa med viktväst trots att det bara är 10 kg extra vikt.
Jag använde då träningsapplikationen Runkeeper.

Runkeeper använder Iphone´s inbyggda GPS för att hålla koll på ens löpning.
Jag som i vanliga fall inte är så förtjust i löpning tyckte att det blev betydligt roligare att springa med Runkeeper.
En stor fördel är att man kan ha musik i hörlurarna samtidigt som applikationen kör. Först hittade jag bara hur man använde ipod delen av telefonen, men när jag läst lite mer så såg jag att man även kunde ta musik från Spotify eller internetradio.
Var 5:e min (kan ställas in på andra rider eller per km) så får man reda på hur långt man sprungit och vad man har för "Pace" (tid/km). Detta kan man också få fram när som helst genom att klicka på en viss del av skärmen.
Du kan också ställa in om du vill ha mer eller annan information som t.ex. vilken "pace" du har just nu eller vilken hastighet du springer med.

För någon vecka sedan så sprang jag från min trädgård till 3.4 km spåret i Lillåspåret och sedan tillbaka.
Hela sträckan mättes till 5.09 km och min tid blev 24.29 min. Min sammanlagda "pace" blev 4.49 min/km och jag hade visst gjort av med 405 kcal. Man ser också sin "pace" per km och efter att ha haft en "pace" på 5.25 min/km på första km (uppvärmning) så ökade jag till 4.18 min/km under den andra km.
Man får också fram en karta över vart man sprungit.

Du kan ställa in att du skall hålla en viss "pace" eller förbestämda intervaller. När du ställer in en viss pace, så är det enda som händer att rösten talar om att du ligger efter, vilket man skulle kunna räkna ut själv. Trodde att det skulle vara någon varningston eller något när man kom under den inställda pacen, men så var inte fallet. Intervaller har jag inte testat ännu.

Man kan även pausa mätningen. Trodde då att man skulle kunna se värdena för varje del, men tyvärr verkar det som om det bara går att få fram dessa fakta per km och inte de ställen man pausat.

Jag var på en löparbana och sprang 6 varv (2400 m), men enligt Runkeeper hade jag bara sprungit 2000 m, så ibland så funkar inte GPS´n riktigt bra. Men jag skall testa det igen och kolla så att GPS´m har bra mottagning där.

Sen kan du om du vill dela med dig av dessa data på facebook, twitter eller Runkeeper Live.

Man skall också kunna koppla in ett pulsband till Runkeeper, men då krävs det en extra anordning som man sätter på Iphonen för att den skall kunna "prata" med pulsbandet (använder ANT+ teknik). Ett set med pulsband och mottagare till Iphone kostar ca 1300 kr och finns bl.a. på http://www.sport-tiedje.se/wahoo-pulsuhren_fitness-1328216798.
Finns också andra tillverkare som på denna länk http://www.amazon.com/Digifit-Connect-Transceiver-compatible-Functionality/dp/B004GIKYDK/ref=pd_rhf_shvl_1

Det finns också en annan lösning för att få in Puls och den är lite billigare och passar med alla Polarpulsband, men jag tror tyvärr inte att den är kompatibel med Runkeeper, men dock till Runstatic.
http://www.60beat.com/60beat-Heart-Rate-RX-Reciever/dp/B0047EE4TS.
Vore kul att kunna integrera pulsmätning, men tror att jag väntar lite med det.

Finns några andra appar för den som vill ha koll på sin löpning som t.ex.
321run
Imapmyrun
Runstatic
Joggy
Nike+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar