fredag 18 april 2014

Mina upplevelser av Periodisk fasta

Jag har under flera månader till och från använt Periodisk fasta. Den metod som jag använt är att fasta ca 16 timmar och att sedan äta under 8 timmar. Oftast äter jag inte första målet förens någon gång efter 12.00 (oftast vid 14-tiden) och det sista målet någon gång mellan 19.00-22.00. Det blir ofta mer än 16 timmars fasta och ibland blir det några timmar mindre. Under de resterande 8 timmarna har jag ätit ett till tre mål mat och ibland något mellanmål. Min tanke har inte varit att medvetet hoppa över ett mål mat för att äta mindre kalorier utan jag har ätit tills jag är mätt och att jag tror jag klarar mig till dagen efter. Ibland har jag ätit en "frukost" som ett av målen då jag tycker att det är så gott.

Allt som oftast har jag kört det på vardagar för att på helgen äta som vanligt med frukost. Men jag är inte fanatisk för om jag känner för frukost eller ät väldigt hungrig på en vardag så har jag hoppat över fastan. Detsamma gäller om jag känt att jag är på väg att bli sjuk. Min medicin brukar vara att öka mitt energiintag då och att även öka på med lite mer kolhydrater. Enligt vad jag tror så är blir fastan en stress på kroppen, men om jag mår bra och rör på mig så hanterar kroppen den stressen (och mår bättre än om jag inte fastat).

Min träning har jag ofta lagt i slutet av fastan, men då har jag tagit någon typ av aminotillskott innan/under träningen (typ BCAA) och sedan har jag ätit ett ordentligt mål mat direkt efter träningen. Det har inte varit några problem med att träna hårt med detta upplägg.

För min del passar det jättebra med att köra denna typ av fasta. Jag behöver inte stressa med att göra frukost på morgonen utan tar bara ett stort glas vatten. Att dricka ordentligt med vatten är det som gör att jag inte blir hungrig (eller om jag är väldigt upptagen med roliga saker). Jag blir oftast hungrigare vid lunchtid de dagar jag äter frukost, vilket ju kan kännas lite konstigt.

En stor anledning till att det fungerat så bra för mig att börja med periodisk fasta är nog att jag innan åt rätt lite kolhydrater jämfört med en vanlig svensson. Jag låg inte superlågt med kolhydrater som man gör med strikt LCHF, i och med att jag rätt ofta äter rotfrukter som potatis, sötpotatis, palsternackor, rödbetor och morötter. Då och då blir det också ris, quinoa och mathavre.

En annan positiv bieffekt ät att jag slimmat till mig lite. Det har försvunnit några kilo på vågen (nu var det i och för sig ett tag sedan jag vägde mig då jag inte tycker att det säger så mycket men senast jag vägde mig hade det försvunnit ca 4 kg). Vill helst inte minska allt för mycket i vikt då det kan betyda att jag inte lägger på mig några muskler. Det mest intressanta är att midjemåttet minskat (vid naveln) med 4-5 cm och det är det stället där jag känner att det finns lite att ta av (jag känner mig dock inte i närheten av att vara tjock).
Jag har varit i liknande form förut då jag var med i Fitnessfighten, men då var det 1 timmes träning varje dag och så vägde jag maten varje dag, vilket tog en hel del tid. Nu så trimmar jag kroppen utan att räkna kalorier vilket känns riktigt skönt. Har faktiskt ätit mer godis och popcorn under denna tid än vad jag brukar göra. Ibland har jag känt mig lite sugen på något sött på kvällen (antagligen ätit lite för lite då), men då har jag tagit lite godis, russin eller liknande. I och för sig har jag fått till det rätt bra med träningen de senaste månaderna så det kan vara en bidragande orsak. Har också använt en hel del kosttillskott så det är svårt att veta vad som har bidragit mest till resultaten.

Hur som helst är det kul att höra från kollegor och patienter att man blivit mer vältränad och slimmat till sig nu när man är tillbaka från föräldrarledigheten. De år jag har kört fitnessfighten så har det varit på våren. Under sommaren, med grillningar, fester och annat, så har man sakta men säkert ökat i vikt och i midjeomfång. Ska bli intressant att se hur det går denna sommar. Tror faktiskt att det kommer gå bra att hålla detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar