tisdag 22 oktober 2013

Skinkstek i helgen

I förra veckan så handlade jag billig skinkstek och i helgen så testade jag att tillaga den (aldrig  köpt sådan förut). Kollade på lite olika recept (Recepten.se och 
Leila.se) för att få lite förslag på hur man skulle kunna krydda den. Tyckte att Leila´s recept verkade gott så jag utgick från det. Kryddade med salt, svartpeppar och rosmarin (torkad). Sedan gjorde jag små hål i steken med en kniv och i hålen stoppade jag småbitar av vitlök (sammanlagt 2 stora klyftor). 
Stekte först steken i stekpannan för att få en fin stekyta.
Stoppade in steken i ugnen på ca 140 grader (varmluft) då jag i olika recept hittade allt mellan 130 till 175 grader (ökade dock temperaturen till 175 grader på slutet). Efter ett tag så stoppade jag in en plåt med rotfrukter (potatis, morötter och rödbetor).
Nästa problem var att veta hur varm det skulle vara i steken när den skulle tas ut. Hittade allt mellan 65 och 75 grader. Någonstans stod det att man skulle ta ut den ca 5 grader innan den temperatur man vill ha då den fortsätter öka efter att man tar ut den. Valde därför att plocka ut den när den var på 65 grader. Skulle kanske kunnat vänta några grader till då det var på gränsen till rött (men väldigt saftigt) i mitten av steken.
När jag tog ut steken la jag den i folie och höjde temperaturen till 225 grader och gjorde klart rotfrukterna.
Tyvärr så hade batteriet i min kamera tagit slut (och mobilen var full av bilder) så ni får inte se hur resultatet såg ut, men jag tyckte att det blev riktigt gott och man fick en ordentlig smak av vitlöken vilket jag gillade!

Lånade en bild på skinkstek från Leila´s sida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar